Jönnek a letölthető videók a YouTube-on

Vágólapra másolva!
A YouTube-ról mindeddig csak némi trükközés árán lehetett elmenteni a videókat, most viszont feltűnt az első olyan, amelyik egy kattintással letölthető - és ez valószínűleg csak a kezdet.
Vágólapra másolva!

Az éles szemű felhasználók Barack Obama egyik hivatalos videója mellett fedezték fel a "Click to download", vagyis "kattintson ide a letöltéshez" feliratot. A YouTube első, hivatalosan letölthető felvétele a beiktatásra váró amerikai elnök egyik üzenete, amelyet a ChangeDotGov csatornán tett közzé a kampánystáb, és valószínűleg továbbiak követik majd.

A videomegosztót üzemeltető Google mindeddig nem jelentette be hivatalosan az újítást, de több elemző szerint az opcióval a Google Video leállítása miatt igyekeznek kárpótolni a felhasználókat. A keresőcég első saját videomegosztóján ugyanis létezett ilyen opció, onnan a hordozható eszközökre (iPodra, PSP-re) méretezett H.264 kódolású (mpeg4) fájlban lehetett elmentetni bizonyos klipeket.

A YouTube-os mentési opció pont ugyanilyen kódolású és minőségű felvételt ad. Az újdonságról a CNet szerint az elsők között hírt adó Lawrence Lessig amerikai jogászprofesszor (a Creative Commons atyja) szerint első körben az amerikai kormány hivatalos videóüzeneteit lehet majd letölteni a szájtról. Igaz, Lessig is valószínűleg csak találgat, de a Google egyik képviselőjének a CNet-nek adott nyilatkozata is azt sejtteti, hogy nem véletlenül időzítették az új elnök beiktatásának idejére az új opciót.