Wikisebb lesz az Encyclopaedia Britannica-online

Vágólapra másolva!
Elindult a 240 éves Encyclopaedia Britannica online kiadásának frissített változata, amely a felhasználói közösség szócikkírói közreműködésére épít.
Vágólapra másolva!

"Egyáltalán nem akarunk elwikipediásodni, és nem is fogunk" - szögezte le Jorge Cauz, a világenciklopédiát kiadó vállalat elnöke az 1768 óta épülő tudástár legutóbbi átalakítása kapcsán, amelynek eredményeképpen az online kiadás olvasóiból szerkesztő lehet. A felhasználók továbbírhatják, kiegészíthetik a szócikkeket, és újakat is írhatnak, cserébe a dicsőségért, hogy a nevük bekerül a tekintélyes enciklopédia szerzői közé.

Mindent ellenőriznek

A következő hat hónapban szócikkértékelő alkalmazással is bővül az előfizetéses elven működő portál, és felkerül a bő négyezer fős hivatásos szakértői gárda névsora témák szerint csoportosítva, hogy az olvasók pontosan tudják, kihez fordulhatnak kérdéseikkel. A felhasználói közreműködés termékeit a szerkesztőség tudós munkatársai ellenőrzik és értékelik. "Nem írhat akárki akármit, megvizsgáljuk az információk hitelességét, és közlés előtt valamennyi anyag átmegy a szerkesztési folyamaton" - mondta az amerikai kiadóvállalat vezetője. A szócikkek mellett - a Wikipediához hasonlóan - ott lesz a laptörténet, amelyen nyomon követhető, hogy miként alakult a szöveg és pontosan ki eszközölte a változtatásokat.

A napi 1,5 milliós látogatottságú Britannica-portál "népszerűségben valóban elmarad" a Wikipediától, amelyet naponta közel 6 millióan olvasnak, "de mi nem is akarunk bulvártermékké válni. Más fából faragtak minket, és a közönségünk is más" - mondta Cauz. "Az Encyclopaedia Britannicát széles körben használják az akadémiai szférában. Igen sok elitegyetemnek van hozzáférése, és mi azoknak a szakértőknek a tudását akarjuk becsatornázni, akiknek van mondanivalójuk és emelhetik az enciklopédia minőségét."

Az olvasók akarták így

Az újítást a felhasználói visszajelzések ösztönözték. "Azt tapasztaltuk, hogy az olvasóközönség részt akar venni a Britannica szerkesztésében. Rengeteg levelet kapunk előfizetőktől, akik tanácsokat adnak, hogy miként lehetne javítani a szócikkeken és hogyan lehetne kigyomlálni a hibákat" - mondta az amerikai üzletember, aki szerint a növekvő olvasói aktivitás a jövő zenéje. "Azt gondolom, hogy a jövő valószínűleg az olvasó és a szerkesztő szimbiózisáról fog szólni a média valamennyi szegmensében" - mondta Jorge Cauz a The Times című londoni lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint.