USA: megszüntették a hibás pornótörvényt

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága a COPA (Child Online Protection Act) néven ismert online gyermekvédelmi törvényt.
Vágólapra másolva!
A COPA-t a kongresszus 1998-ban fogadta el, alkotóinak célja pedig az volt, hogy rajta keresztül távol tarthassák a kiskorúakat a számukra nem megfelelő tartalmaktól, így például a pornótól az interneten - számolt be az AP hírügynökség. A törvény végül sohasem lépett életbe, mert az ügyében illetékes fellebbviteli bíróság felfüggesztette végrehajtását, mivel úgy találta, a törvényben nem fogalmazódik meg egyértelműen, hogy milyen jellegű tartalmakra vonatkozik egyáltalán. A sokadik újratárgyalást követően a héten az amerikai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette, mondván az sérti a szólásszabadsághoz való jogot.
A COPA értelmében a weboldalak működtetőinek hitelkártya-számok vagy egyéb, csak felnőttek által igényelhető elérési kódok, azonosítók beiktatásával lehetett volna hozzáférhetővé tenniük például pornográf felvételeket. A törvényt megsértőket akár napi 50 ezer dolláros bírsággal, és akár fél éves börtönbüntetéssel szankcionálhatták volna. A Reuters kormányzati szakértőkre hivatkozó beszámolója szerint ha életbe lép, a COPA előírásait mintegy 700 millió weboldalra kellett volna alkalmazni, ráadásul a különböző tartalomszűrő megoldások úgy teszik lehetővé a gyermekek védelmét, hogy jóval kevésbé korlátozzák a szólásszabadságot.