Tesztelhető a majdnem kész Internet Explorer 8

Vágólapra másolva!
Az Internet Explorer 8 már majdnem kész, RC1-es jelű verziója már magyarul is tud, viszont csak vállalkozó kedvűeknek érdemes letölteniük, mert még nem működik tökéletesen.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztusban már részletesen bemutattuk, milyen újdonságokkal szolgál majd az Internet Explorer soron következő, 8-as verziója (IE8). Bár az új browser még nem jelent meg, kedden a Microsoft letölthetővé tette egy újabb, a korábbinál érettebb fejlettségi fokú, ám még mindig nem végleges változatát, amelyet Windows Vistát vagy XP-t futtató PC-ken lehet kipróbálni. Ez a változat már minden olyan funkciót tartalmaz, ami a végleges kiadásban is megtalálható lesz, már valószínűleg csak kisebb csiszolásokat hajtanak végre a programon annak megjelenése előtt.
Egy délutánnyi, nem zökkenőmentes használat nyomán szerzett tapasztalataink után azonban még ezt is csak a rutinosabb felhasználók figyelmébe ajánljuk, noha bármikor el lehet távolítani és vissza lehet állni a korábbi verzióra (a készítők szerint viszont telepítése előtt a korábbi próbaverziót mindenképpen ajánlatos uninstallálni).

A clickjacking ellen is véd

Külsőre szinte semmiben nem különbözik augusztusban megismert elődjétől az újabb IE8 próbaverzió, a fejlesztők hivatalos blogjában olvasható információk szerint pedig jelentősen javítottak teljesítményén, megbízhatóságán - ami persze teljesen elvárható. Az biztos, hogy a hetes Explorernél fürgébben működik a nyolcas kiadás, de ez a sebességfölény már a tavaly megjelent verzió esetében is érzékelhető volt. Konkrétabb újítás, hogy az RC1-es változat már az ún. clickjacking típusú támadások ellen is védelmet kínál - egyelőre egyedüliként a böngészők közül. Ez egy olyan speciális támadástípus, amikor egy látszólag teljesen legitim weboldalon egy teljesen szokványos funkció elérését biztosítónak látszó szolgáltatáson - például egy Flash-játékon - keresztül juttatnak kártékony kódot a számítógépre.

Bár még nincs minden tökéletesen lefordítva, az új tesztverzió már magyar nyelven kommunikál a felhasználóval, ám kizárólag magyar operációs rendszerre hajlandó feltelepülni, a korábbi Explorerekkel ellentétben az angol Windowst birtoklók kizárólag az angol nyelvű verziót tölthetik és telepíthetik fel a számítógépükre - remélhetőleg ez a korlátozás a végleges változatból eltűnik majd.

A Szoftverbázisról is letölthető 16 megabájtos csomag letöltésmenedzserként funkcionál, azaz ez tölti le az installáció során a szükséges komponenseket. A teljes telepítés nagyjából tíz percet vesz igénybe egy átlagos gépen, befejeztét követően pedig újra kell indítani a gépet. A vége felé felkínálja azt is, hogy letölt egy olyan honlaplistát, amelyen olyan oldalak találhatók, amelyek alapból nem, csak az ún. kompatibilitási mód aktiválása után jelennek meg helyesen a böngészőben, így ezt nem érdemes kihagyni. A kompatibilitási módot egyébként a címsor jobb oldalán megjelenő, széttépett papírlapot ábrázoló ikonra kattintva lehet aktiválni, ami akkor jelenik meg, ha a browser érzékeli, hogy problémák vannak egy adott oldal megjelenítésével.

Forrás: [origo]
Színes fülek, a címsor mellett a kompatibilitási mód gombja (még több kép)

Miben okosabb a 8-as Explorer?

Korábbi cikkünkben részletesen is olvashat az Internet Explorer 8 újdonságairól, de röviden most is összeszedtük, miben bővül majd a browser tudása. Egy honlapot behozva egyetlen gombnyomással lehet hasonló szájtokat listázni a Google keresőjéről ismert módon, a Webhelyajánlóval. Két látványosabb új funkció is került az új verzióba, melyek a Webszeletek és a Gyorssegéd nevet kapták magyarul, és információk elérését teszik lehetővé kényelmesen, az éppen felkeresett oldal elhagyása nélkül. Az előbbi a Kedvencek sávról elérhető szolgáltatás, és olyan tömör információforrások elérését biztosítja, mint például egy eBayen árult tárgyra érkezett licitek vagy egy fórumba érkező friss hozzászólások listázása. Csak akkor lehet használni, ha az adott honlap üzemeltetői erre képessé tették oldalukat. A Gyorssegédet leginkább a SZTAKI-szótár böngészőbe épülő moduljához lehet hasonlítani, gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy webes térképek, lexikonok, áruházak működtetői olyan miniprogramokat készítsenek, amelyek adatbázisukban való kényelmes keresést biztosítanak egy-egy kifejezést kijelölve és azon jobb gombbal kattintva.

Forrás: [origo]
Ilyen egy Webszelet (még több kép)

Klasszak a színes fülek

Praktikus újítás, hogy az egy forrásból - azaz egy honlapon lévő linkről - megnyitott oldalak azonos színű böngészőfület kapnak, így például a munkához, tanuláshoz felkeresett oldalak jobban elkülönülnek, mondjuk, a megnyitott hírszájtoktól. A keresőmező is okosabb lett, már előnézeti képeket is megjelenít, új lap megnyitásakor a nemrég - akár véletlenül - bezártakat is könnyen elérhetjük. A Ctrl+Shift+P kombinációval, illetve a Biztonság menüből lehet aktiválni a meglehetősen semmitmondó nevet viselő InSite-böngészési módot: ez a tesztelők körében a beszédesebb "pornómód" elnevezést kapta: az így megnyitott ablakokba gépelt címek, keresések nem hagynak nyomot a PC-n (persze a hálózaton igen, így a vállalati rendszergazdákat ezzel sem lehet kijátszani). Több biztonsági újítás is került az IE8-ba: többek között kiemeli a címsorban a domainneveket, hogy feltűnőbb legyen, ha egy oldal, mondjuk, egy létező bankhoz csupán hasonló nevű szájtra akar átirányítani. Elvileg a 8-as verzió esetén ha egy böngészőlapban megnyitott oldal lefagyasztja a browsert, nem az egész alkalmazás, csupán az a fül omlik össze - a tesztverzió azonban ezen a téren még nem működött tökéletesen, reméljük, a végleges kiadás majd normálisan lekezeli a problémákat. Pontos megjelenési ideje továbbra is ismeretlen.