Jön a net nélkül is használható Gmail

Vágólapra másolva!
A Google Labs fejlesztői bejelentették, hogy hamarosan a Gmailhez is használható lesz a netkapcsolat nélküli hozzáférést lehetővé tévő Gears modul.
Vágólapra másolva!

A szerencsésebb amerikai felhasználók már ki is próbálhatják a béta változatban lévő újítást. A Google-alkalmazások offline használatához szükséges Google Gears telepítése után a Gmail beállításai között kell engedélyezni annak használatát.

Ezek után a böngészőbe épülő modul egy gyorsítótárba teszi a leveleket, így azok a gépen a netkapcsolat megszakadása esetén is olvasgathatók a Gmail webes felületén. Az újítást akkor is célszerű használni, ha lassú vagy bizonytalan a kapcsolatunk, mivel ilyenkor a levelező webes kliense csak akkor "megy ki" az internetre, amikor küldi-fogadja az üzeneteket, a szerkesztés folyamatát vagy az olvasgatást nem akadályozza a hálózat megléte vagy hiánya.

Ha viszont biztosan kéz alatt szeretnénk tudni a levelezésünket, továbbra is célszerű letölteni azokat egy levelezőkliensbe. A Labs fejlesztői arra is figyelmeztetnek, hogy a szolgáltatás még csak tesztelés alatt áll, így nem biztos, hogy megbízhatóan használható. Arról, hogy mikor kerülhet le róla a Béta címke, még nincs szó: a Google Gears egyébként már több más Google-alkalmazáshoz is elérhető, így például a szövegszerkesztő Dokumentumokhoz, illetve az RSS-ovasó Readerhez.