Fegyveresen fényképezkedőket keres a brit rendőrség

Vágólapra másolva!
Fegyverek százait gyűjtötték be Glasgow utcáiról fél évvel azután, hogy a rendőrség az internetet hívta segítségül a csoportosan elkövetett erőszak elleni fellépéséhez.
Vágólapra másolva!

Fiatal rendőrtisztek közösségi oldalakat böngésznek a neten, olyan képekre "vadászva", amelyeken az emberek fegyveresen, főként késekkel pózolnak. Felveszik az adatokat, és felírják, mi látható a képen, majd a képeket kinyomtatva elküldik a csoportosan elkövetett erőszakkal foglalkozó egységnek" - mondta el Holly McGee közrendőr a BBC brit hírszolgálatnak.

Ha a kép nyilvános helyen készült, az törvénysértésének számít, és az illetőt őrizetbe veszik. A nem nyilvános helyen készült felvételek technikailag nem ütköznek a törvénybe, de ha a fegyverek veszélyesek, rendőrtisztek keresik fel az érintetteket.

Több mint 400 embert hallgattak ki, többségük tizenéves. "A képeket megmutatjuk a szülőknek is, és felvilágosítjuk őket, hogy a fiatal magatartása elfogadhatatlan... Begyűjtöttünk nagy konyhakéseket, baltákat, szamurájkardokat, baseballütőket és nagy mennyiségben különböző típusú lőfegyvert" - magyarázta Bob Hamilton rendőrfőnök. A fellépés annyira sikeresnek bizonyult, hogy Nagy-Britannia-szerte több helyen gondolkoznak hasonló akció bevezetésén.