Letiltja a kalózkodó ügyfeleket egy ír netszolgáltató

Vágólapra másolva!
Megszakítja a zenét töltögetők internetjét a nagy zenekiadókkal megegyező Eircom. Az ír szélessávú kapcsolatok oroszlánrészét kiszolgáló cég a világon elsőként egyezett bele az ügyfelek lekapcsolásába.
Vágólapra másolva!

Az Eircomnak 570 ezer szélessávú kapcsolatra előfizető ügyfele van, a cég az ír piac 41 százalékát tudhatja magáénak, így a megegyezés nagy győzelem a kalózkodás ellen harcoló kiadók számára.

A Reuters információi szerint az EMI, Sony, Universal és Warner négyes először arra akarta rávenni a szolgáltatót, hogy a hálózatot monitorozó, a letöltött zenék digitális ujjlenyomatát ellenőrző szoftvert telepítsen az Eircom. Erre nem volt hajlandó a netszolgáltató, attól félve, hogy a program zavart okozna a szélessávú internet szolgáltatásban, illetve megsértené az ügyfelek magánélethez való jogait.

Az Eircom által bevezetett módszer leginkább a franciák és a britek által is megfontolt három dobásos rendszerre emlékeztet. A felhasználók netkapcsolatát akkor szakítják meg ha két figyelmeztetés után egy harmadik alkalommal is illegális letöltögetésen kapja őket a szolgáltató. Az P2P szolgáltatásokat használókat nem az Eircomnak kell megtalálni, a négy nagy kiadó ellátja a céget azokkal az IP címekkel, amelyek kalóz zenékelt töltöttek fel vagy le.

A cégek megegyezése után kiadott sajtóközleményből az is kiderül, hogy a kiadók igyekeznek hasonló megállapodásokat kötni a többi ír internetszolgáltatóval is. Az IRMA (Irish Recorded Music Association) zeneipari tömörülés is elégedettségét fejezte ki a megállapodás kapcsán.

Nem mindenhol állnak ennyire jól a zeneletöltők elleni harcukban a jogtulajdonosok és az őket képviselő szakmai szervezetek. Nagy Britannában a napokban jelentette be David Lammy, a szerzői tulajdonjogokért felelős miniszter, hogy nem vezetik be a három dobásos szabályt.