A videojáték-ünnep és más jeles geek napok

Vágólapra másolva!
Hallott már a Pi ünnepéről, a nadrág nélküli napról, vagy a rendszergazdák megbecsülésének napjáról? Ha még nem, itt az ideje, hogy megismerkedjen az év geek ünnepeivel.
Vágólapra másolva!

Már jócskán benne vagyunk a 2009-es évben, de még nem késő megemlékezni pár olyan ünnepnapról, amelyet a számítógépes/internetes világban találtak ki, vagy legalábbis ott kezdtek el terjeszteni. A választék vegyes: vannak köztük teljesen őrült agyszülemények, nemhivatalos ünnepek, illetve hivatalos, de a hivatalosnál nagyobb kultikus tiszteletnek örvendő évfordulók.

Ezeknek egy része nem csak a számítógépes kultúrához, hanem a tudományos élethez kötődik, és vannak közöttük olyanok, amelyeket a geek kultúra fontos alapművei ihlettek. Az így született ünnepnapok jelentős része amerikai eredetű, és van közöttük olyan, amelyik számunkra értékelhetetlen helyi hagyományban gyökerezik. Ez utóbbiakat, ha másért nem, hát azért belevettük a felsorolásba, mert amikor szezonjuk van, lehet róluk hallani az interneten.

Az összeállítás így igen vegyes, de ahol lehet, és érdemesnek tűnik, feltüntetjük azt is, hogyan érdemes megünnepelni az új keletű jeles napot. Maga a gyűjtés nem volt egyszerű, mivel számos különféle geek holiday-naptárat lehet fellelni az interneten - de igyekeztünk minden említésre méltót összegyűjteni.

Opposite day - fordított nap, január 25.

A fordított nap egyfajta év eleji április elseje: minden, amit mondunk, ellentétes értelmű, ezzel tréfálhatjuk meg ismerőseinket.

A Wikipédia szerint ez egyfajta amerikai gyermekjátékként is létezik, és az biztos, hogy maga a fogalom közismert az amerikai köznyelvben. Magáról az ünnepről viszont nem sokat tudunk, így azt sem, hogy miért került pont erre a dátumra, és megtartása esetén pontosan hogyan kellene eljárnunk: van-e például az "Április bolondja..." kezdetű mondókához hasonló rigmus hozzá. Sebaj, idén már úgyis lemaradtunk róla...

Hogyan ünnepeljünk? Tréfáljuk meg ismerőseinket ellentétes értelmű kijelentéseinkkel - jövőre.

Winter-en-maas - a videojátékok ünnepe, január utolsó hete

A videojátékok hete viszont még tart! Minden év utolsó hónapján ünneplendő a Winter-en-maas, a videojátékok ünnepe.

Forrás: [origo]
Ünnepi kellék

A január végi eseményt, egyáltalán nem meglepő módon, egy videojátékokkal foglalkozó blog stábja találta ki. A név a holland hónap (maas) és a tél nevének halandzsa-szerű összemosása, az időpontra pedig az a magyarázat, hogy ilyenkor úgyis szívesen ül otthon az ember, és más ünnep nem nagyon van.

Hogyan ünnepeljünk? Játsszunk minél több számítógépes- és videojátékkal, és közben érezzük jól magunkat. Társaságban, multiplayerben természetesen még jobb. (Ha esetleg nem lenne kéznél elég szoftver, beszerezhetünk pár játékot a Szoftverbázisról.)

Forrás: AFP
Charles Darwin

Darwin Day - Darwin születésnapja, február 12.

Az igazi nörd elismeréssel adózik a modern tudomány egyik atyjának, Charles Darwinnak, aki ráadásul idén ünnepelné 200. születésnapját. Egy másik jeles évforduló is lesz idén, ami hozzá kötődik: az evolúcióelmélet atyja 150 éve jelentette meg fő művét, a fajok eredetét, ennek évfordulóját november 24-én ünnepelhetjük (Evolution Day).

Hogyan ünnepeljünk? Próbáljunk meg fejlődni egy kicsit! Vagy, a viccet félretéve, minden bizonnyal itthon és külföldön is figyelemmel kísérhetünk számos tudományos-ismeretterjesztő rendezvényt, elmehetünk kiállításra, vagy nézhetünk filmet, olvashatunk Darwinról az esemény ugyanis fontos szereppel bír a tudományos társadalomban is.

Square Root Day, vagyis Négyzetgyök nap - 2009. március 3.

Elég ritka ünnep: annak örvendünk,h hogy mind az adott nap, mind a hónap dátuma az adott év négyzetgyöke. Az előző 2004. február 2-án volt, és legközelebb 2016. április 4-én lesz, úgyhogy idén lehetőleg ne felejtsük el megünnepelni!

A San José Mercury News szerint egy redwoodi matematikatanár kezdte el népszerűsíteni, aki 2004-ben szögletesre vágott retket, répát és már gyökérzöldséget (merthogy az angol sqaure root kifejezés jelenthet szögletes gyökeret is) küldött Punxatowney-ba, a nálunk leginkább a Bill Murray főszereplésével forgatott Idétlen időkig című filmből ismert kisvárosba az ott "székelő" mormotának, amely akkor bújik elő a barlangjából, hogy megjósolja, sokáig tart-e még a tél.

Hogyan ünnepeljünk? Gordon szerint bármilyen négyszögletes tárgy viselésével, használatával, illetve ilyen formájúra vágott étel (ha lehet, akkor persze gyökér!) fogyasztásával.

Pi-day, a Pi napja - március 14.

Forrás: Public Domain
Pi-te

Mikor máskor lehetne a Pi ünnepe, mint minden év 03.14-én? Az egészen elvetemültek megemlékezhetnek a Pi pillanatról is, amelyre délután egy óra ötvenkilenc perc huszonhat másodperckor kerül sor, amikor az egybeolvasott dátum- és időpont jelölése kiadja a Pi értékét 7 tizedesig: 3,1415926.

A Pi ünnepéhez kapcsolódóan más ünnepnapok is vannak. Április 26: a Föld akkora távolságot tett meg pályáján, mint a sugara kétszerese, vagyis ha a teljes keringési utat elosztjuk a megtett úttal, akkor a Pi-t kapjuk. Július 22: 22/7 angol dátumformátumban, a Pi számításának egyik régi képlete, innen az ünnep neve: Pi Approximation Day. November 10: az év 314. napja. December 21, délután 1:13: az év 355. napjának ezen perce a Pi régi kínai közelítésének képletét idézi, a 355/113-at.

Az ünnepet Larry Shaw fizikusprofesszor ("a Pi hercege"), a San Franciso-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa találta ki, és először 1988-ban tartották meg az intézményben.

Hogyan ünnepeljünk? Shaw és munkatársai körbemasíroztak az épület egyik kör alakú csarnokában, majd kerek gyümölcsös pitéket (Pi-te, angolul pie...) fogyasztottak, amelyeket rendszerint meg is feliratoznak az ünnepi alkalomra. Az Exploratorium ünnepi menüjében pizzaszeletek (Pi-zza...) szerepelnek, így ez is jó az alkalomra. Március 14-én még mindig az azóta nyugdíjba vonult professzorral együtt ünnepelhet, aki ellátogat az intézménybe.

Steak and BJ Day - március 14.

A Pi-nappal esik egybe Valentin-nap macho változata, amikor is, egy hónappal a főleg nekik szánt csecsebecsékről szóló dömping után a hölgyek tehetnek a párjuk kedvére, de nem virággal, bonbonnal és szívecskés ajándéktárgyakkal, hanem sokkal közvetlenebb módon.

Az ünnepet egy bostoni rádiós műsorvezető, Tom Birdsey találta ki valamikor az ezredforduló után. Az ötlet nyomán annak egyik rajongója jegyeztette be a hivatalos weboldalt, és ugyan Birdsey a rádióban sütötte el először a poént, maga a kitalált ünnep már a weben lett népszerű. A szájtot évente több tízezren keresik fel, de ennek alapján nem tudni, valójában hányan is tarják meg a napot. Egyesek szerint egyébként március 20-án tartandó, de erről nincs bővebb információnk.

Hogyan ünnepeljünk? Ezen a napon a hölgyek feladata, hogy egy finom steakkel vendégeljék meg párjukat, és... nos, ehelyütt most nem fordítanánk le a BJ (blowjob) kifejezést, maradjunk annyiban, máshogy is legyenek kedvesek hozzá.

A Tolkien-olvasás napja - március 25.

A kockafejek egyik kedvenc olvasmánya a Gyűrűk Ura, a Babó és Tolkien más klasszikus művei. A "mitológia" szerint március 25-én fontos események történtek, így elsősorban Szauron bukását, és a númenori királyok visszatértét ünnepeljük e napon. A meséket kevéssé megélők viszont ünnepelheti simán a Tolkien által megteremtett világot is.

Forrás: lordoftherings.net

2003-ban a Tolkien Társaság találta ki, hogy a mester művei előtti tisztelgésnek napot kellene szentelni. A választás azért esett március 25-ére, mert a könyv szerint ekkor pusztult el Szauron. Magyarországon a "hívek" és rajongók egy pár éve január 3-át, Tolkien születésnapját ünneplik egész napos rendezvényekkel, ez a dátum nálunk még nem honosodott meg.

Hogyan ünnepeljünk? Tolkient olvasva, egyedül vagy közösen. Az igazi rajongók pipára is gyújthatnak közben, valami jóféle burley-s dohány megteszi.

Jurij estéje, nálunk: az Űrhajózás napja - április 12.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az április 12-én tartott megemlékezés dupla ünnep, a világűrt elsőként megjárt Jurij Gagarinhoz és a többfős személyzettel az űrbe jutó űrrepülőgép első fellövéséhez egyaránt kötődik. Az első nemzetközi Jurij estéje ünnepet 2001-ben tartották, az oroszok azonban már 1962 óta tartják ekkor a kozmonauták napját. A nemzetközi verziót Loretta Hidalgo, George T. Whitesides és Trish Garner, a NASA munkatársai találták ki.

Hogyan ünnepeljünk? Bulizással. A hivatalos honlapon a szervezők regisztrálják a világszerte megtartott hivatalos partikat, Magyarországon pedig az Űrhajózás napja kapcsán érdemes szétnézni, lesz-e valami.

No Pants Day, Nadrág nélküli nap - május 2. (minden május első pénteke)

Két magyarázat is van a nadrágmentes nap keletkezésre. Az egyik szerint a nyolcvanas évek austini egyetemistái akarták valamivel sokkolni a város polgárait, ezért az év egy napján alsóneműben flangáltak. A másik szerint a hagyomány a viharos húszas évek mozimoguljaitól és színészeitől származik, akiktől nem állt távol az efféle mókák kiötlése. Állítólag az egyik korabeli parti azzal ért véget, hogy Buster Keaton meztelenül olvasott fel részleteket A Tőkéből. Ehhez képest a boxerek kivillantása kispolgári elfoglaltság.

Hogyan ünnepeljünk? Ne viseljünk nadrágot. New Yorkban nadrág nélküli flashmobok is szerveződnek erre az alkalomra, például a metrón.

Whacking Day - május 10.

Ha már a Gyűrűk Ura megvolt, a Simpsons családból is be kellett kerülnie egy ünnepnapnak a kockák naptárába. Minden év május 10-én Springfield lakói kígyókat hajtanak össze a város főterén, hogy ott agyonbotozzák őket.

A rajzfilsorozat alkotói az egyik korai, 1993-as epizódban figyelemfelkeltő célzattal elevenítették fel a Texasban és más déli államokban élő szokást. A telepesek rendszerint egy bizonyos tavasszal szabadultak meg az erdőn-mezőn járókra veszélyes csörgőkígyóktól, amelyeket régen valóban mind agyonvertek - manapság már inkább csak összeszedik őket, de a turistalátványosságnak számító rendezvényeken sokukat el is pusztítják.

A rajzfilmsorozatban Bart és Lisa megmenti a kígyókat a város lakóitól, majd az is kiderül, hogy az ünnepnap Springfieldben eredetileg nem kígyók, hanem írek megbotozására szolgált... Az állatvédők egyébként elismerésben részesítették a Simpsons stábját, amiért ezzel a résszel felhívta a figyelmet az akkoriban még hagyományos formában élő kegyetlen amerikai hagyományra.

Hogyan ünnepeljünk? Csörgőkígyők híján tényleg nem sok közünk van hozzá, Simpsons-rajongóknak viszont javasoljuk, hogy emlékezzenek meg róla.

A geek büszkeség napja- Nerd Pride Day, május 25.

Végre egy igazi kocka ünnep. A neve eredetileg "día del orgullo friki", vagyis "A freakek napja", mivel kitalálói, a spanyolok ebből a szóból származtatják a "kockát". Mottója: mindenkinek joga van kockának lenni!

http://www.youtube.com/v/RnOEbb6MyaU&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&feature=player_embedded&fs=1


Élő Pac-Man a felvonuláson

2006 óta ünneplik, és azért május 25-én, mert 1977-ben ezen a napon volt a Csillagok Háborúja bemutatója.

Hogyan ünnepeljünk? Viselkedjünk kocka módjára, és legyünk büszkék rá! Spanyolországban jelmezes felvonulásokat és bulikat tartanak a kockák, amelyeken kedvenc kultikus sorozataik és filmjeik szereplőinek öltöznek be - például Star Wars- vagy Gyűrűk Ura-kosztümökbe. Madridban 2006-ban háromszázan játszottak élő Pac-Mant.

Towel Day, Törölközőnap - május 25.

Egybeesik a spanyol geek-ünneppel, de régebbi: Douglas Adams (1952-2001) brit író-producer munkásságáról emlékeznek meg rajongói, aki a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című regényével és annak folytatásaival lett világhírű, és rajongott, az elsősorban kockafejű olvasóközönség körében.

Forrás: InterCom
Adams hősei bajban vannak

És hogy miért törölközőnap? "Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni." - írja a Galaxis Útikalauz a törölközőről, nem csoda, hogy az író rajongói ezzel emlékeznek a tűnt mesterre.

(A kultúrkör megértése szempontjából talán nem elhanyagolható információ, hogy Adams néhány doboz jó némeet sör elfogyasztása után találta ki a sztorit, egy Innsbruck melletti mezőn heverészve, miközben a csillagos eget bámulta.)

Hogyan ünnepeljünk? Mindenhová vigyünk magunkkal törölközőt, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor sikerül lestoppolnunk egy űrhajót, hogy továbbvigyen minket a bolygóról.

Evoloterra, az emberiség jeles eredményeinek ünnepe - július 20.

Az ünnepre minden évben a Holdraszállás évfordulóján kerül sor, amely az alapítók leírása szerint jó alkalmat kíván arra, hogy "a földlakók" megemlékezzenek az emberi faj - "az egyetlen, amely nem csak álmodni, hanem álmait megvalósítani is képes" - tudomány terén elért jelentős eredményeiről. Az ünnepet azért ehhez a naphoz kötik, mert ekkor lépett először ember idegen égitestre - amit az angol megfogalmazás szerint, amikor "először hagytuk el a Föld bolygót". Idén kerek az évforduló, a most lesz harminc éve.

Magukról az alapítókról keveset tudunk: a hozzá tartozó nyitólapon feltüntetett nevek közül egyedül Ram Simberget tudtuk biztosan beazonosítani a Wikipédián keresztül, aki egy űrkutatással foglalkozó blogot (transterrestrial.com) vezet, és csak annyi derül ki róla, hogy valaha repülőmérnökként dolgozott - elképzelhető, hogy köze volt a NASA-hoz.

Rendszergazdák Megbecsülésének Napja, System Administrator Appreciation Day, röviden SysAdmin Day - június 24.

Forrás: sysadminday.org
Vidítsuk fel a rendszergazdát!

A geek ünnepnapok között talán ez a legfontosabb, de legalábbis a legismertebb ünnep, amely ismertségét annak köszönheti, hogy az informatikai lapok rendszeresen felhívják rá a figyelmet. Ekkor illik ugyanis megünnepelnünk az informatikai rendszereket lelkesedéssel, kávéval és szigetelőszalaggal egyben tartó rendszergazdákat.

Az idén kilencedik éve megrendezett ünnepnapot Ted Kekatos amerikai informatikus teremtette meg 2000-ben. Inspirációul egy reklámplakát szolgált, amin a felhasználók virággal és gyümölcskosarakkal köszöntik az új nyomtatókat bekötő rendszergazdát. A plakát láttán Kekatos ráébredt, hogy ilyen alkalmakat a valóságban is lehetne rendezni, hiszen a vállalat számítógépes rendszereket egyben tartó szakemberek igazán megérdemelnek egy emléknapot.

Hogyan ünnepeljünk? Ajándékozzuk meg valamivel a rendszergazdát, akivel az év más napjaink csak a "Szia, van egy kis problémám..." formulát használva értekezünk. A sörtől a pizzán át a menő kütyükig egészen sok mindennek örülnek.

Programmer Day, a programozók napja - szeptember 13.

A programozók napja minden évben az év 256. napjára esik, ami idén szeptember 13, szökőévekben szeptember 12. A magyarázat: egy byte-nak 256 lehetséges értéke lehet. 2007 óta létezik az ünnep, és nem tévesztendő össze a programozók hivatalos világnapjával, amelyet január 7-én tartanak.

Hogyan ünnepeljünk? Az ünnep hivatalos weboldala ad néhány ötletet, amelyek elég elvontak, lévén, ezen a napon a programozók ünneplik saját magukat. Így a javaslatok szerint kommunikálhatnak egész nap bináris kódban, egyesekkel és nullákkal, vagy feldíszíthetnek velük egy fát létrehozva ezzel egy bináris fa struktúrát... Láthatóan minden alkalmas az ünneplésre, ami a kódolással (programozás) kapcsolatos.

Hobbit nap - szeptember 14.

Zsákos Bilbó és Zsákos Frodó születésnapja. Az előbbi A babó, az utóbbi A Gyűrűk Ura egyik főhőse. A Gyűrűk Ura a két regényhős születésnapi ünnepségét leíró résszel kezdődik, ami nagy ajándékozással és még nagyobb lakomával jár. Szinte természetes, hogy a mű rajongói jó ötletnek tartották a rég várt ünnepély való világban történő megtartását: az elsőre 1978-ban került sor.

Egyes Tolkien kutatók úgy vélik, hogy a születésnapi parti valódi időpontja szeptember 24-re esik, mert a földi és a Megye-beli naptár csúszásban van egymáshoz képest. Az igazi rajongók számára nincs más kiút, mint hogy mindkét időpontot megünnepli egy-egy lakomával...

Hogyan ünnepeljünk? Hatalmas lakomával, tűzijátékkal, tánccal, zenével és mulatsággal lehet a legjobban hobbit napot tartani. Az ünnepség pontos leírását a könyv tartalmazza is. A Tolkien-rajongó társasággal nem rendelkező hobbitbarátok mehetnek aznap mindehová mezítláb, pont úgy, ahogy a hobbitok tették a könyvek szerint.

Talk Like a Pirate Day, vagyis Nemzetközi Beszélj Úgy Mint Egy Kalóz Nap - szeptember 19.

A múlt nagy kalózaira emlékezünk, még akkor is, ha némelyikük sosem létezett a filmvásznon kívül. John Baur és Mark Summers, két amerikai fiatal 1995-ben találta ki az ünnepet, amihez az ötletet egy sportsérülés beszerzése közben felüvöltött Arrr! adta (amely a kalózok kedvenc "szavajárása"). Ez az ünnep is az érte lelkesedő internetezőknek köszönhetően tett szert jelentős népszerűségre.

Forrás: [origo]
Az alapítók

Hogyan ünnepeljünk? Hosszú John Silver és Jack Sparrow kapitány kései utódai egész nap úgy beszélnek, mintha még mindig a kalózok aranykorát élnénk, vagyis az a legkevesebb, hogy minden mondatukat az Arr! (eredetiben Yarr!) felkiáltással kezdik. A beöltözés és az "Ezer kartács és bomba!" fordulatnál ötletesebb felmordulások plusz pontot érnek.

Ask a Stupid Question Day, vagyis Kérdezz valami hülyeséget nap - szeptember 28.

Az iskolakezdés után nem sokkal, szeptember utolsó tanítási napján van, ami idén 28-ára esik. Amerikai ünnep, és azért kerülhetett be a nörd-naptárba, mert kapcsolódik az oktatáshoz, a jó kocka pedig, mint tudjuk, stréber.

A pedagógusok eredetileg a nyolcvanas évek végén vezették be, azzal a céllal, hogy bátorítsák a diákokat. Ha máshogy nem, hát azzal, hogy van egy nap, amikor bátran megkérdezhetnek bármit, még ha butaságnak tűnik is.

Mole-day, mólnap - október 23.

Ha már a fizikusoknak, matematikusoknak ott a Pi-nap, a kémikusok a Mólt, az anyagmennyiség SI-mértékegységét ünnepelhetik.

Maga a Mólnap egészen pontosan október 23-án reggel 6:02-től este 6:02-ig tart, ami az amerikai dátumformátumban - lásd a Pi-napnál - felírva (6:02 10/23) megfeleltethető az egy mólnyi részecske mennyiségét megadó Avogadro-számnak (6,02×10^23).

Az ünnep ötletét egy amerikai pedagódiai szaklap (The Science Teacher) hasábjain vetették fel még a '80-as évek elején. Ezt az ötletet karolta fel egy wisconsini középiskolai kémiatanár, Maurice Oehler, aki 1991. május 15-én megalapította a Nemzeti Mólnap Alapítványt (National Mole Day Foundation, NMDF). Azóta az Egyesült Államok sok államában és Kanadában is ünneplik a Mólnapot, amelynek célja elsősorban a kémia tantárgy népszerűsítése.

Hogyan ünnepeljünk? A Mólnap Alapítvány szaklapja ezen a napon vicces, a kémiai tananyaghoz kötődő feladatokat ad a diákoknak.

Evolution Day - november 24.

Ha nem lenne elég, hogy megüljük Darwin születésnapját, megemlékezhetünk fő műve, az evolúció elméletét összefoglaló A fajok eredete első kiadásának napját is. Ez is kerek évforduló: idén 150 éve, hogy megjelent a mű.

Ninja Day, (lopakodj, mint egy) nindzsa nap - december 5.

A Ninja Burger paródiaoldal szerkesztői 2003-ban találták ki, hogy a nindzsáknak is szüksége van világnapra. A hamburger-házhozszállítással foglalkozó ninják küzdelmeit megéneklő lap azonban már 1999 óta létezik, és akkor még Neal Stephenson Snow Crash regényéről szót sem ejtettünk, aminek már 1992-ben hacker-szamuráj-pizzakiszállító főhőse volt, ennyi szó elég is a tradícióról.

http://www.youtube.com/v/1SkOzCcVK7U&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&feature=player_embedded&fs=1


A nindzsa-nap menőbb, mint a kalózos nap

Hogyan ünnepeljünk? Egyszerű ünnep: ninjaként kell viselkedni hideg, időtlen fenyegetést jelentve a maszkon már egyszer megdöbbent munkatársakra. A több mint tíz hónapnyira lévo ünnepre gyakorlók a Hogyan-fu blogon megtalálhatják, hogyan lehet ninja maszkot hajtogatni pólóból. Remek forrás lehet az Ask a Ninja videoblog is.

Pretend to be a Time Traveler, vagyis csinálj úgy, mintha időutazó lennél nap - december 8.

Ezt a napot 2007-ben találták ki a Koala Wallop képregényes közösség fórumozói. Az ötletet a Laughing Squid blog és a Wired magazin is felkapta, így komoly sajtóvisszhangot kapott.

Hogyan ünnepeljünk? Az Időutazó nap alkalmából is be kell öltözni, azt azonban a játékos dönti el, mit húz magára. A kezdők választhatnak a viktoriánus kor őrült tudósainak ruhatárából, a profibbak érkezhetnek egy csodás Star Trek- vagy Max Max-jövőből is. Egy szabály van: a földlakóknak nem szabad elárulni, hogy időutazók vagyunk.

Festivus - december 23.

A Festivus egy ünnep mindazoknak, akik úgy szeretnének távol maradni a decemberi vallási ünnep-dömpingtől, vagyis a karácsony, a hanka és az újabban az USA-ban szintén virágzásnak indult afrikai eredetű kwanza megünneplésétől, hogy azért mégis ünnepelnek valahogy.

http://www.youtube.com/v/HQFLqMyo0fo&hl=en&fs=1

A Festivus elemei a tévésorozatban

Az ünnep kiötlője Dan O'Keefe amerikai író, aki eredetileg a feleségével való megismerkedés februári évfordulójára talált ki egy családi ünnepet. A karácsony alternatívájaként viszont fia, a forgatókönyvíró Daniel O'Keefe terjesztette el, aki a családi hagyomány által ihletett kitalált ünnepet beleírta a Seinfeld című vígjátéksorozat egyik epizódjába. Ennek nyomán az ünnepnek akkora kultusza lett, hogy sokan elkezdték megtartani, és egy külön könyv is született róla (Festivus: The Holiday for the Rest of Us). Daniel O'Keefe viszont megírta az eredeti családi ünnep históriáját is (The Real Festivus), amely így három változatban létezik: az O'Keefe-családnál, a Seinfeldben, illetve ennek nyomán a valódi életben. A Golden Globe- és Emmy-díjas sorozatot nálunk nem vetítették, de Amerikában sok szállóigét meghonosított története során.

Hogyan ünnepeljünk? Mivel az ünnep háromféle menetrendje eléggé eltér egymástól, javasoljuk a vonatkozó szakirodalom, de legalábbis az erről szóló Wikipédia-bejegyzés tanulmányozását. Az ünnep fő motívumai egyébként a karácsonyfát helyettesítő alumínium rúd (Festivus Pole), és az ünnepi vacsora, egyesek szerint komoly mennyiségű alkohol elfogyasztásával. Az megfelelő menüről is eltérő leírások léteznek: O'Keefe-ék pulykát ettek, míg a tévésorozatban spagetti szerepelt.

Az ünnep fontos mozzanata még a vacsora közben zajló "Airing of Grievances" nevű rituálé, amelynek során mindenki megosztja a másikkal, milyen sérelmei kötődnek hozzá az aktuális évből. A vacsora után az egyik kiválasztott vendégnek birkóznia kell a házigazdával ("Feats of Strength"), és a vesztest tíz percre kiküldik a hidegbe. Állítólag az ünnep nem is érhet véget addig, amíg a házigazda fejét le nem szorítják a földre.

Mikor van az internet napja?

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ennyi interneten terjesztett ünnepnapot elnézve az embernek önkéntelenük is eszébe ötlik: és mikor van az internet ünnepe? Nos, ilyen nincs. Vagyis, ha nagyon akarjuk, van, de hivatalosan nem erről szól: május 17-én van a távközlés világnapja, amelynek évről évre más a témája, és egyszer, 2002-ben valóban az internetnek szentelték.

Maga a nap a Nemzetközi Távíró Unió (ITU) alapító okiratának 1865-ös aláírásának állít emléket, és 1968 óta létezik. Mivel az internet is távközlési hálózatként született, ez a nap is alkalmas az ünneplésre, de két másik fontos dátumot is rögzíthetünk. Az internet elődjénak számító ARPANET első két számítógépét 1969. október 29-én kapcsolták össze a kaliforniai Menlo Parkban, az első TCP/IP alapú nagy kiterjedésű hálózatot pedig 1983. január elsején indították be.

Hogyan ünnepeljünk? Mivel az első két ARPANET-node összekapcsolásának idén lesz a 40 éves évfordulója, biztosak vagyunk benne, hogy lesznek ezzel kapcsolatos rendezvények, és még nem késő kitalálni az ünneplés megfelelő módját.