Szupergyorsan tölthetnek majd le a koreaiak

Vágólapra másolva!
A dél-koreai kormányzat tervei szerint jelentős pénzügyi befektetéssel 2013-ra olyan szupergyors internettel hálóznák be az ázsiai országot, amelyen keresztül egy átlagos filmet néhány másodperc alatt le tudnak majd tölteni a helyi felhasználók.
Vágólapra másolva!

A France Presse hírügynökség beszámolója szerint a koreai hírközlési felügyelet, a KCC egy 24,5 milliárd dolláros, forintban mérve billiós nagyságrendű, javarészt a magánszféra tőkéjéből finanszírozott projekt keretében jelentősen továbbfejlesztené az ország internetes hálózatát. Ennek keretében olyan széles sávú optikai hálózatot építenek majd ki Dél-Koreában, amely másodpercenként 1 gigabit, vagyis 128 megabájt adat le- és feltöltésére képes.

Bár a KCC közlése szerint a hálózaton akár egy-két másodperc alatt letölthető lesz egy átlagos mozifilm digitális formában, a fenti értékkel, s egy 700 megabájtos méretű videofájllal kalkulálva 5-6 másodperces letöltési időt lehet becsülni. Ugyanakkor a hírügynökség beszámolója szerint a csúcssebességű internet csak a nagyvárosokban lesz elérhető, a kisebb vidéki városokban 50-100 megabites, azaz másodpercenként 6-12 megabájt átvitelére alkalmas széles sávú kapcsolatokat használhatnak majd az előfizetők. Egy ilyen sebességű internet-eléréssel az előbb említett videót egy-két percig tartana letölteni. Magyarországon a leggyorsabbnak mondható otthoni internet-elérések jelenleg 20-25 megabites letöltést biztosítanak másodpercenként, azonban a feltöltés ennél tipikusan jóval alacsonyabb, 3-4 megabit/s körüli.