Megmondja a Gmail, honnan írták a levelet

Vágólapra másolva!
Új funkcióval gazdagodott a Google levelezője: a Gmail az aláíráshoz teszi hozzá, honnan küldték az üzenetet, de csak akkor, ha írója is szeretné, ráadásul egyelőre csak kísérleti jelleggel.
Vágólapra másolva!

Az egyelőre még nem honosított, Location in signature nevű újítást Marco Bonechi, a Google egyik fejlesztője saját húsz százalékos projektje keretében valósította meg (a cég alkalmazottai ugyanis idejük egyötödében saját ötleteiken dolgozhatnak) - derül ki a Gmail Blogon írt bejegyzéséből. A funkció lényege, hogy a levelezőprogram a felhasználó gépének IP-címe alapján meghatározza a tartózkodási helyét, amit hozzátesz a levél végén található aláírásához város, régió, ország formátumban (mint ahogy az illusztrációnkon látható).

Bonechi saját bevallása szerint sokat utazik, ezért megkönnyíti a dolgát az automatikus helymegjelölés: érdeklődő ismerősei számára így nem kell saját kezűleg válaszolnia arra a kérdésre, hogy hol jár éppen. Az új funkciót - mint minden, a Gmailen kísérleti üzemmódban lévő újítást - Magyarországról azok érhetik el, akik az angol nyelvű felületet használják, mivel csak itt jelenik meg a beállítások között a Labs fül is. A funkciót először itt kell engedélyezni, majd az aláírás-beállításoknál is ki kell pipálni, hogy szeretnénk a tartózkodási helyünket az aláíráshoz csapni (Append your location in the signature).

Mivel az IP-cím alapján történő helymeghatározás nem mindig pontos, a funkció képes együttműködni a Google Gears geolocation-moduljával is, amely a nyilvános wifi-hozzáférési pontok térképe alapján határozza meg a felhasználó tartózkodási helyét, ha van a közelében ilyen. Az IDG-nek nyilatkozó privacy-szakértők nem lelkesedtek az újításért, mivel azt szerintük a munkaadók, a zaklatók vagy a féltékeny házastársak is kihasználhatják. Bonechi szerint aki nem szeretné nyilvánosságra hozni a tartózkodási helyét, az egyszerűen ne kapcsolja be a szolgáltatást, ha pedig csak bizonyos embereknek nem szeretné azt felfedni, akkor törölje ki a helymegjelölést a levél végéről - mivel az máshol nem kerül rögzítésre, csak ott.