Letölthetőek lesznek a YouTube videók

Vágólapra másolva!
Ingyenes és fizetős videoletöltési lehetőséget tesztel a YouTube. Az érdeklődők  egyelőre amerikai egyetemi előadásokhoz és pár Creative Commons licencű felvételekhez juthatnak hozzá, ha a megoldás sikert arat, széles körben is elérhető lesz a szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A tesztben résztvevők ingyenes klipjeit hazánkból is le lehet tölteni, a Download this video link a lejátszó alatti bal sarokban található. A leszedhető fájlok nem nagyok, a tesztként letöltött 12 perces előadás jó minőségű mp4 formátumban 44 megabájtnyi helyet foglalt.

A hivatalos YouTube blogon megjelent blogbejegyzés szerint folyamatban van a fizetős letöltések tesztje is, ám ennek még csak kevés nyomát látni a szolgáltatásban, a funkció még nem érhető el hazánkból. A tervek szerint a felhasználók a Google saját Checkout nevű fizetési rendszerén keresztül vásárolhatnák meg a nekik tetsző felvételeket. Az azonnali letöltés mellett a kifizetett videók megjelennek majd a YouTube profiloldalon frissen létrehozott My Purchases menüpont alatt is.

Forrás: [origo]

Az ingyenesen beszerezhető videók között a Stanford, a Berkeley és a UCLA egyetemek előadásait, az ismeretterjesztő tartalmakat sugárzó egyetemi UCTV adásait találhatja meg az érdeklődő. Nem ez az első alkalom, hogy az egyetemek ingyenesen elérhetővé teszik előadásaikat. A mostani akcióban résztvevő intézmények az iTunes U szolgáltatásban is jelen vannak, ami a böngésző helyett az iTunest használja a tananyagok terjesztésére. A videomegosztón egyelőre nincs olyan szűrési lehetőség, ami csak a Creative Commons licencű, ingyenesen letölthető és remixelhető videókat mutatja. Így csak az egyetemi előadásokat gyűjtőknek egyszerű az új fejlesztés kipróbálása. A megosztás is korlátozva van egyelőre, a teszt ideje alatt csak a YouTube partnerei engedélyezhetik saját videóikletölthetővé tételét.

Eddig is számos szoftver és weboldal - például a KeepVideo.com - állt a rendelkezésére azoknak, akik nagyon hozzá akartak jutni egy online videóhoz, a YouTube mostani lépése viszont megkönnyíti a szerzőik által ingyen odaadott, terjesztésre szánt anyagok lementését.

Nagyfelbontású videót is be lehet ágyazni

A YouTube tavaly ősszel jelentette be, hogy webes lejátszóját szélesvásznú formátumúra állítja át, nem sokkal később pedig a HD-felbontású videók alkalmazását tette lehetővé. A nagyfelbontású felvételeket eddig azonban csak a YouTube.com-on keresztül lehetett megtekinteni, mostantól azonban a más honlapokra beágyazott felvételeken is közvetlenül elérhető a jobb minőség, és a filmekhez optimálisabb szélesvásznú képarány.