Megszűnt a régi játékok archívuma

Vágólapra másolva!
Megszűnt a legnagyobb régi játékokat tartalmazó gyűjtemény. A Home of the Underdogs-szal a videojátékok történetének legjobb enciklopédiája tűnik el.
Vágólapra másolva!

Csődbe ment a Home of the Underdogs tárhelyszolgáltatója, adta követői tudtára Sarinee Achavanuntakul, az egy ideje nem frissülő oldal alapítója február 9-én a Twitteren. Az oldal 2006 óta nem frissült, amikor az alapító harvardi tanulmányait befejezve a játékosok világának problémái helyett hazájának, Thaiföldnek ügyei felé fordult.

Az oldal 2006-os halottnak nyilvánítása után lassan romlott az Underdogs állapota. A frissítések elmaradta mellett lassan elérhetetlenné váltak a ritkábban letöltött címek. Mivel az érdeklődés nem csökkent a régi játékok iránt, de fejlesztések nem történtek, így az oldal jelentősen le is lassult a végére.

Nem csak a játék volt a lényeg

A Home of the Underdogs legfőbb értékét nem a letölthető régi játékok képviselték, ezek nagy részét különböző abandonware oldalakról most is össze lehet gyűjteni. Az egyes szoftverekhez írt hosszú ismertetők, elemzésszerű cikkek és digitalizált kézikönyvek komoly értéket képviseltek. Remek volt az abandonware portál beszkenelt lapozgatós kalandregényekből álló gyűjteménye is.

forrás: Wikipédia

A Home of the Underdogs szövegeit egyelőre a honlapok régi verzióját archiváló Wayback Machine-ben és a Google Cache-ben is meg lehet találni. Az oldalt eddig nem ismerőknek azt ajánljuk, hogy a kevéssé ismert, de kiemelkedően jó játékokat felsoroló Hall of Belated Fame aloldalt mindenképpen nézzék át.

A konzolokhoz kapcsolódó online boltokból letölthető régiségekkel és a Good Old Games-hez hasonló régi játékokat forgalmazó oldalakkal egyre több a legálisan beszerezhető klasszikus szoftver. Még mindig rendkívül nehéz megszerezni azokat a címeket, amelyeknek a forgalmazója és fejlesztője megszűnt, vagy amelynek tulajdonosa nem foglalkozik régi programjaival. A kétes legalitású, ám megkérdőjelezhetetlenül jószándékú abandonware oldalak az ilyen játékok elérhetővé tételével segítik a rajongókat.

(A cikkben található linkek egy része a Google Cache-re mutatnak, betöltésük lassú és hiányos lehet.)