Az EU lehallgatná a nettelefonokat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Skype és más internetes telefonos szolgáltatók titokban tartják titkosítási megoldásaikat, ezért jelenleg nem lehetséges a világhálón folytatott beszélgetések lehallgatása. A lehallgathatóság megteremtését célzó együttműködést az olasz rendőrség maffiaellenes harcra szakosodott főparancsnoksága kezdeményezte, s az EU-tagállamok nyomozó szerveinek ilyetén erőfeszítéseit az Eurojust olasz szekciója hangolja össze. Az összefogásnak nemcsak a technikai, hanem az idevágó jogi problémák megoldása is célja.

"Semmiképpen sem célja az együttműködésnek, hogy a becsületes felhasználók kedvét elvegye az internetes telefonálástól. Csak azt akarjuk megakadályozni, hogy bűnözők visszaéljenek a Skype-pal és az ahhoz hasonló rendszerekkel törvénytelen tevékenységeikben" - mondta Hágában Carmen Manfredda, Olaszország Eurojust-képviselője.

Emlékeztetett rá, hogy a bűnözők egyre gyakrabban folyamodnak a Skype használatához, hogy közös bűntetteik során egyeztessék lépéseiket, tudva, hogy ott egyelőre nem képesek lehallgatni őket a hatóságok.