Üzemszünet volt a Gmailen

Vágólapra másolva!
A Google ingyenes levelezője késő délelőtt vált elérhetetlenné a webes felületen keresztül, kora délutánra a hibát úgy tűnik, elhárították az üzemeltetők. Az IMAP protokollt használó levelezőprogrammal ha nem is zökkenőmentesen, de végig el lehetett érni az üzeneteket.
Vágólapra másolva!

A hibajelenség globális mivoltáról a Twitter mikroblog-szolgáltatás felhasználói és bloggerek számoltak be elsőként, később azonban a Google is közzétett a szolgáltatás terméktámogatási oldalán egy erre vonatkozó üzenetet. Ebből csak az derült ki, hogy magyar idő szerint délelőtt fél 11-kor jelentkezett valamilyen számos felhasználót érintő probléma, amelynek elhárításán dolgoznak. Magyar idő szerint délután fél 2-re úgy tűnik, a vállalat orvosolta a hibákat, a Gmail újból elérhetővé vált webböngészőkből is.

A Google egyelőre nem közölt részleteket arról, mi okozta a webes levelezőszolgáltatás elérhetetlenségét. A keresőóriást legutóbb január utolsó napján érintette jelentősebb szolgáltatáskiesés, ekkor a Google.com találati linkjeinek mindegyike alatt olyan figyelmeztetés jelent meg, mely szerint az adott szájton elérhető tartalmak kárt tehetnek a felhasználó számítógépében.

Ki nem járt pórul?

Kevésbé érintette a leállás azokat, akik régebbi leveleiket akarják olvasgatni, és beállították a január végén megjelent Gmail Offline hozzáférést biztosító funkciót is. A Google Gearst használó funkció szinkronizáláskor letölti a leveleket a számítógépre, és velük menti a Gmail felületet is, így az üzenetek olvasásához csak böngésző szükséges.

Forrás: [origo]

Még jobb a POP3 vagy IMAP kapcsolatot használó levelezőklienssel rendelkezők helyzete. A híradások szerint az előbbi protokollon gond nélkül megérkeznek az új üzenetek, az IMAP-et pedig magunk is ki tudtuk próbálni akár számítógépen, akár mobiltelefonon is. A Gmail szervereivel fenntartott kapcsolat időnként megszakad, ilyenkor a levelező újra bekéri a jelszót, ám még így is jobb, mint tehetetlenül várni a javításra, mivel ha nem is teljesen zökkenőmentesen, de a webes felület leállása alatt is megérkeztek a friss üzenetek. A későbbiekre való tekintettel érdemes az IMAP-es levelezőknek beállítani, hogy melyik leveleiket tartsa meg a levelező a saját gépükön is.

Az IMAP hozzáférés beálításához levelezőkliens szükséges. Egyik kedvencünk a mindentudó Spicebird , de a célra jó lehet a Mozilla Thunderbird nevű levelezője - igaz ebből az öreg kettes verzió helyett érdemes a 3.0 bétáját letölteni - vagy akár a Microsoft Outlook is. A szükséges beállításokról külön oldalak vannak a Gmail segítőoldalain, amik most is elérhetőek, ám a szolgáltatást csak a webes levelező felületén lehet engedélyezni, így aki nem állította be előre, az kénytelen volt megvárni azt, hogy kijavítsák a szolgáltatást.