Norvégia szerint értelmetlen a fájlcserélők elleni küzdelem

Vágólapra másolva!
Miközben a zeneipar Norvégiában is szeretné blokkoltatni a szolgáltatókkal a Pirate Bay-t, az oktatásügyi miniszter és a legnagyobb netszolgáltató is egyetért abban, hogy igazából semmi baj nincs a fájlcserélőkkel: ők inkább alternatívákat kínálnának a kalózkodás helyett.
Vágólapra másolva!

Miközben a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) egyre erőteljesebb nyomást gyakorol a norvégiai internet-szolgáltatókra, hogy blokkolják a Pirate Bay torrentoldalt, amely ellen a szervezet jelenleg is pereskedik Svédországban, az ország oktatásügyi minisztere szerint felesleges a fájlcserélők elleni küzdelem - adta hírül az Ars Technica. Bard Vegar Solhjell úgy véli, a fájlcserélők használata remek módszer az új zenék felfedezésére, és az ellene való harc fontosabb dolgoktól vonja el a forrásokat - például a zenészek megfizetésétől, ezért ennek "nincs jövője."

A politikus saját blogjában fejtette ki nézeteit az fájlcserélők létjogosultságával kapcsolatban. "Minden korábbi technológiai innovációval kapcsolatban felmerült a félelem, hogy az előző formátum kihalásához vezet. De a tévé nem ölte meg a rádiót, a web nem ölte meg a könyvet, és a letöltések sem fogják megölni a zenét", írta Solhjell. A politikus szerint a zenészek bevételeit a rádiókhoz hasonlóan a hirdetésekért cserébe ingyen streamelt tartalmak biztosíthatnák, illetve a digitális terjesztéssel megspórolt költségekből - a CD-gyártás, a csomagolás, a kiszállítás, a boltok, raktárkészletek fenntartása - kellene több fizetséget juttatni nekik ahelyett, hogy a kiadók a pereskedésre költik a pénzt.

A Pirate Bay ellen Svédországban zajló perrel párhuzamosan több európai ország mellett az IFPI Norvégiában is megpróbálta elérni, hogy a netszolgáltatók tegyék elérhetetlenné a fájlcserélő oldalt, amely az egyik legnépszerűbb forrása a letöltéseknek. Az ottani legnagyobb távközlési szolgáltató, a Telenor nyíltan kiállta az IFPI álláspontja ellen, mondván: a cégnek a hálózata, nem pedig előfizetői monitorozása a feladata, és "veszélyes útra lépnének" bármiféle tartalomszűrés bevezetésével. A cég vezetője szerint az illegális letöltések visszaszorításának egyetlen útja van, ez pedig a legálisan elérhető letöltések kínálatának bővítése.

A kormányzati hátszél mellett várhatóan a norvég szolgáltatók már a jövőben sem engednek az IFPI nyomásának, amely viszont sikeresen elérhetetlenné tette a Pirate Bayt a legnagyobb írországi szolgáltatóval.