Új webkeresőn dolgozik a Microsoft

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercégnél már tesztelik a Live Search utódját, amely Kumo néven jelenik majd meg. A cég reményei szerint a kereső pontosabb találatokat ad majd az internetezőknek.
Vágólapra másolva!

A Microsoft nem adta fel a reményt, hogy a webkereső-piacon megszorongassa a Google-t, vagy legalábbis a nyomába érjen. Az informatikai sajtóban már korábban is felröppent a hír, hogy a cég egy új webkeresőn dolgozik, amelyről mostanra nyilvánosságra is kerültek az első képernyőképek.

A Live.com utódja Kumo névre hallgat majd, ami japánul felhőt vagy pókot jelent, és egy, a Microsofttól kikerült e-mail tanúsága szerint a belső tesztelése már el is kezdődött. A kereső fejlesztésének feje, Satya Nadella a teszt kapcsán többek közt arról is írt munkatársainak, mi a cég célja az új szájttal. "Annak ellenére, hogy a keresőmotorok sokat fejlődtek, a keresések 40 százaléka megválaszolatlan marad, körülbelül a felük során korábbi dolgokra keresnek rá ismét a felhasználók, és 46 százalékuk 20 percnél tovább kénytelen keresgélni. Ezek a tapasztalatok arra utalnak, hogy a felhasználók gyakran nem találják meg, amit keresnek."

Forrás: Microsoft
Ilyen most a Kumo.com találati oldala

A Microsoft a nyilvánosságra került képernyőképek tanúsága szerint a találatok megjelenítésével is megkönnyítené a felhasználók dolgát. A Kumo az oldalsó menüvel egy kattintással elérhetővé teszi a különféle kereséseket - például képek, zene, videók, dalszövegek, albumok -, és ugyanezen kategóriák szerint csoportosítva listázza az eredményeket, miközben típusonként elsőre csak a legrelevánsabbnak rangsorolt néhányat jeleníti meg.

A webkereső találati listájának oldalsávján a felhasználó láthatja azt is, milyen más keresések kapcsolódnak még az általa keresett témához, és azt is, mire keresett rá korábban. Azt, hogy a Microsoft hogyan fejlesztette tovább magát a keresőmotort, nem derült ki az eddig kiszivárgott információkból.