Bittorrenten a norvég köztévé

Vágólapra másolva!
A norvég közszolgálati tévécsatorna ugyanazzal a technológiával terjeszti saját műsorait az interneten, amelyet az épp ítéletre váró The Pirate Bay kalózszájt működtetői preferálnak - számolt be a Torrentfreak.
Vágólapra másolva!

Az NRK tévéadó még a múlt év során kezdte tesztelni, hogy miként tudja saját műsorait a Bittorrent nevű ismert letöltőtechnológia felhasználásával terjeszteni. Ennek keretében a csatorna egy olyan szervert is indított, amely a felhasználók letöltéseit koordinálja - a Bittorrent esetében ugyanis a felhasználók saját sávszélességüket is beadják a "közösbe", ehhez azonban egy tracker üzemeltetésére is szükség van. Ráadásul a saját szerver működtetése révén konkrét statisztikákat kaphatnak a látogatók felhasználási szokásairól, például arról, hogy mely műsorok a legnépszerűbbek az internetezők körében.

A csatorna vezetése tudatában van annak, hogy a tartalmak hagyományos továbbítási megoldásai megújulnak, az emberek már nem akarnak várni egy műsorra a tévé előtt, akkor és ott szeretnék megnézni azt, ahogy éppen kedvük tartja - nyilatkozta a tévé képviselője, Eirik Solheim a Torrentfreaknek.

Az NRK ráadásul ugyanazt az OpenTracker nevű szoftvertechnológiát használja szervere működtetéséhez, amelyet a Pirate Bay kalózszájt is - az utóbbi oldal ellen indult perben várhatóan néhány héten belül hoznak majd ítéletet. A tévé képviselője azt is elmondta, azért esett a választásuk a BitTorrent technológiára, mert az előzetes tesztek során kiderült, hagyományos letöltési megoldással nem lennének képesek kiszolgálni a látogatókat, a szerverek ugyanis folyton túlterhelődtek, míg a peer-to-peer megoldás extra sávszélesség, extra hardverek beszerzése nélkül, minimális befektetéssel lehetővé tette ezt.

Solheim szavai szerint nem is magával a letöltéssel, sokkal inkább a szerzői jogokkal akadt nehézségük: reményeik szerint a jövőben Creative Commons licenceléssel tudják majd elérhetővé tenni a műsoraikat, melyeket egyébként jelenleg is eredeti minőségükben, másolásvédelem nélkül terjesztenek.