Kínai hackerek tartanak leárazást az iTunes-ban

Vágólapra másolva!
Kínai hackerek megfejtették az Apple zeneboltjában felhasználható ajándékutalványokon használt kódot előállító algoritmust. A hackerek jelentősen le is árazták a dalokat, öt-hat dollárért lehet kétszáz dolláros utalványt venni - adta hírül az Outdustry.
Vágólapra másolva!

A zeneiparral és a távol-keleti piaccal foglalkozó tanácsadó cég bloggere a legnagyobb kínai aukciós oldalon, a Taobao-n talált rá a gyanúsan olcsó ajándékutalványokra.

Az Outdustry szerint a vásárlás végig a Taobao szolgáltatásán belül maradva történik. Az eladóval az aukciós oldal saját chatjén beszélte meg a részleteket, az ár átutalása pedig a legtöbb kínai bankkal együttműködő Alipay rendszeren keresztül történt, amely szintén a Taobao-t üzemeltető cég érdekeltségébe tartozik.

A blogger által megkérdezett árus elárulta, hogy az eladott kódokat hackerektől vásárolta, akik saját kulcsgenerátorukkal állítják elő az utalványokat. Fél éve, a rendszer feltörésekor még 320 jüanba, azaz 46 dollárba, került egy kétszáz dolláros kód, ám mára 18 jüan körülire zuhant az árfolyam. A növekvő érdeklődés miatt a hamis iTunes kódokat árusítók így is egyre jobban keresnek. A vásárlók elsősorban zenére, iPhone szoftverek és filmek beszerzésére használják fel a pénzt.

A Taobao keresője harmincöt oldalon keresztül listázza a találatokat az iTunes Gift Certificate keresőszóra. Az ezerötszáznál is több aukció nem alakított ki egységes árfolyamot, harminc jüan körüli áron ugyanúgy lehet ötven dolláros utalványt venni, mint kétszáz dollár elköltésére feljogosító kódot.

Vannak legális, a szerzői jogokat tisztelő digitális zeneboltok is a kínai piacon - teszi hozzá a blogger - ilyen például a 9Sky, a Top100 és a frissen indult Wawawa, ám ezeknek nem könnyű labdába rúgni a Baidu mp3 keresője mellett.