Veszélyesen sokat tud rólunk a Google

Vágólapra másolva!
A Google webes szolgáltatásainak vizsgálatára kérte fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot egy civil szervezet. Az EPIC szerint meg kell fontolni, hogy a weben tárolt adatok kényelme miatt érdemes-e feladni a biztonságot.
Vágólapra másolva!

Az internethasználók magánszférához való jogáért síkra szálló EPIC (Electronic Privacy Information Center) aggályosnak tartja a Google szolgáltatásainak nyitólapján található ígéretek és a felhasználási feltételekben megfogalmazott kötelezettségek közti ellentmondásokat.

A Google Dokumentumok vagy a Gmail címlapján és ismertetőjében kiemelten szerepel a biztonságosság vagy a felhasználó számítógépén megtartott feleslegessége. Ám a jogi szövegben a Google már nem vállal semmiféle felelősséget az esetlegesen elveszett adatokért vagy a felhasználó magánszférájának sérüléséért.

A héten a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsághoz beadott kérelmében az EPIC arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg a Google adatbiztonsági és a magánélet védelmére hozott intézkedéseit. Több javaslat is szerepel az EPIC beadványában arra az esetre, ha a vizsgálatok kedvezőtlen eredményt hoznának, ezek a súlyos pénzbírságtól az egyes szolgáltatások szüneteltetéséig terjednek.

A beadványt statisztikákkal is megtámogatta a magánszféra biztonságáért küzdő szervezet. Az EPIC adatai szerint az amerikaiak 69 százaléka használ legalább webes emailt. A Pew kutatóközpont 2008 szeptemberi felméréséből pedig az is kiderül, hogy a felhasználók túlnyomó többségét zavarná, ha a szolgáltatás tulajdonost cserélne vagy ha adataik feltűnnének a szolgáltatást nyújtó cég reklámában. Az adatok szerint a webes alkalmazást igénybe vevők majdnem hetven százalékát még az is zavarja, ha saját adatai alapján kínál neki a szolgáltatás érdekes reklámokat.

Rossz szelek fújnak a Google szolgáltatásai körül. Az utóbbi hetekben a levelezőrendszer is többször leállt, a Google Dokumentumok egy meghibásodása miatt pedig idegen kézbe kerülhettek a felhasználók irományai.