Regényeket vittek fel a Google Mapsre

Vágólapra másolva!
Egy interaktív történetmesélésre specializálódott kis brit honlap elnyerte a texasi Austinban megrendezett SXSW fesztivál fődíját. A We Tell Stories oldalán klasszikus regényeket olvashatunk, oly módon, hogy különféle - a sztorihoz kapcsolódó - igen eredeti kezelőfelületeken a megfelelő pontokra klikkelgetünk.
Vágólapra másolva!

A honlapot a Six to Start elnevezésű brit cég fejlesztette. A számításba jövő riválisok igen rangosnak számítottak: az egyikük például a Hulu, egy online televízióadókat szolgáltató honlap volt.

Dan Hon, a Six to Start egyik alapítója majd kiugrott a bőréből, és szinte el sem hitte, amikor a győzelmüket bejelentették. "Ez egyszerűen fantasztikus!" - nyilatkozta a BBC News-nak Dan. "Igazából annak is örültünk volna, ha a "kísérletező honlapok" fődíját megnyerjük."

A céget még 2007-ben alapították és az ihletet állítólag onnan nyerték, hogy akkoriban váltak divatossá az alternatív valóságokat bemutató játékos honlapok, amelyeknél a kreativitás és a technológia egyaránt közrejátszott a fejlesztésben. Saját honlapjuk is e rendszer segítségével működik, úgy, hogy a befogadó a sztoriba bármikor interaktív módon is bekapcsolódhat, amikor csak akar. Ráadásul, ha többen vannak egyszerre a rendszerben, akkor egymással kapcsolatba is léphetnek. Hon szerint a mai középkorú korosztály már a számítógépes játékokkal nőtt fel, emellett pedig manapság az internet már mindenhol jelen van - e két médium lehetőségeit ötvözi honlapjuk.

Hon a "rivális" elektronikus könyveket unalmasnak tartja. "Tulajdonképpen nem csináltak mást vele, mint a könyvek kéziratát pdf-formátumba másolták. Ezzel nem használják ki sem a számítástechnikát, sem az internetet."

A cég rendszere bizonyos könyveknél úgy működik, mint a Google Maps, másoknál inkább a Facebook és a Twitter közösségi portálok rendszerét használták fel. A Nicci-French írópáros például kipróbálta, hogy élőben írják regényeiket, úgy, hogy az olvasók azonnal elolvashatták a fejükben megszületett és a rendszerbe beírt mondatokat. "Félelmetes volt számukra. Az írás alapvetően magányos tevékenység, ezúttal viszont úgy érezték magukat, mintha előadóművészek lennének." - mesélte Hon a szerzőkről.