Szülinapi meglepetésre készül a Gmail

Vágólapra másolva!
Április elsején lesz öt éve, hogy elindult a Google levelezőszolgáltatása, és a fejlesztők egy, az európai piacnak szánt újítás bejelentésére készülnek a jeles alkalomból.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat Brüsszelben készül megünnepelni a Gmail ötödik születésnapját, ahol valamilyen új, a levelezőszolgáltatáshoz kapcsolódó terméket is bejelentenek - adta hírül PC World. A lap szerint a Google valamilyen, az európai piac többnyelvűségéhez kapcsolódó újítást készül leleplezni a szülinapi rendezvényen.

Az internetes vállalat saját e-mail-szolgáltatását egyfajta szabadidős projektként valósítottak meg a cég fejlesztői. "A keresés a második számú netes tevékenység - az első az e-mail, a fenébe is", ismerték be a Google alapítói a levelező elindításakor, amelyre először csak meghívásos alapon lehetett feliratkozni, és elsőként kínált 1 gigabájtos tárhelyet a felhasználóknak, teljesen ingyen.

Abban az időben a legnagyobb webes postafiókok - például a Hotmailnél vagy a Yahoonál - 10 megabájtosak voltak, és ennek bővítéséért komoly összegeket kellett fizetni. A Gmail tárhelye azóta 7 gigásra nőtt, és a szolgáltatás még mindig béta állapotban van, ami a születésnapot megelőlegező közlemény szerint egyelőre így is marad.

A Gmail nemrégiben egészült ki színes, dekoratív témákkal, amelyekkel fel lehet dobni az egyszerű kialakítású felületet, de a kísérleti funkciók közé számos fontos újítás került be az évek során. A felhasználók így a csevegés mellett közvetlenül a postafiókból érhetik el a naptárukat, a teendőik listáját, vagy azt is hozzácsaphatják az aláíráshoz - az IP-címből kiolvasott információ révén -, hogy hol tartózkodnak éppen. A Google Gears segítségével a levelező már a webböngészőből is használható netkapcsolat nélkül, amire a közelmúltban történt nagyobb leállások miatt sokan rá is szorultak.