Nagyobb üzlet a drog, mint a kiberbűnözés

Vágólapra másolva!
Az egész világot megvezette egy rossz elemzés, még mindig jövedelmezőbb a drogkereskedelem, mint a kiberbűnözés - írja a Register.
Vágólapra másolva!

Egybillió dollárra becsülte a kiberbűnözők éves nyereségét Edward Amoroso, az AT&T biztonsági vezérigazgató-helyettese egy kongresszusi meghallgatáson. A biztonsági szakember szerint a számítógépes bűntettekből származó profit még a drogkereskedők összbevételét is bőven meghaladja. Amoroso jól csengő, a sajtót gyorsan bejáró adatai azonban nem bizonyultak pontosnak - írja a Register.

A világ legnagyobb vállalatait tartalmazó Fortune 500-as lista összes résztvevőjének összesített éves jövedelme körülbelül kétbillió dollár - hívta fel a figyelmet Richard Stiennon, biztonsági elemző, a Gartner egykori alelnöke blogbejegyzésében. Stiennon arra sem felejti el felhívni a figyelmet, hogy az ötszázas lista tizedik helyén az Amoroso-t alkalmazó AT&T áll, így az igazgatóhelyettes akár képben is lehetett volna az IT szektor jövedelmét illetően. Ha pedig a nyereséget tekintjük, még alacsonyabb számokkal kell dolgozni, Stiennon szerint a Fortune 500 cégek tavaly 95 milliárd dollárral lettek gazdagabbak.

Nincs olyan FBI adat, ami a drogkereskedelemből származó éves bevételre vonatkozna - írja Stiennon - a legtöbb becslés azonban 400 milliárd dollár körülire teszi a kereskedők éves forgalmát.

Régebbi rossz számok

Stiennon a korábbi becsléseket is megkereste egy későbbi bejegyzésében. 2005-ben Valerie McNiven, az amerikai államkincstár egyik tanácsadója 105 milliárdra becsülte a kiberbűnözők kasszájába befolyó összeget. McNiven már akkor úgy gondolta, hogy a számítógépes gonosztevők több pénzt tesznek zsebre, mint a droggal üzérkedők. A 105 milliárdos értéket szájról szájra adták, megjelentette a Reuters, de nyilatkozott ilyet a McAffee vírusvédelmi cég igazgatója is.