Kütyükkel okosítható a Gmail

Vágólapra másolva!
Részegen fogalmazott obszcén üzenetek elküldésétől védenek, videolejátszóval, képnézegetővel gazdagítják, a levél visszavonását teszik lehetővé, vagy épp csak a használatot teszik kényelmesebbé az Gmail Labs kísérleti webalkalmazásai, amelyek immár magyar nyelven is használhatók.
Vágólapra másolva!

A Gmail Labs mostantól a Google ingyenes webes levelezőjének magyar nyelvű felületén is elérhető. Mit is takar az elnevezés? Olyan kísérleti funkciókat, amelyeket a keresőóriás dolgozói munkaidejük húsz százalékában, hobbiprojektként készítettek. Akadnak közöttük inkább vicces, mint hasznos funkciók és félkész szolgáltatások is: vigyázat, ezek bármikor megváltozhatnak, vagy akár eltűnhetnek!

A Gmail webes felületén a felső sorban elérhető Beállítások menüpontra kattintva, ott pedig a Labs fül alatt lehet elérni a kísérleti alkalmazásokat, amelyekből e sorok írásakor 42-féle érhető el, és mindegyikükhöz tartozik egy rövid, magyar nyelvű leírás is. A későbbiekben a Labs alkalmazásait a nyitólap felső sorában lévő lombik ikonra kattintva is el lehet érni. Ezeket roppant egyszerűen lehet aktiválni és kikapcsolni is: a funkciók mellett lévő Engedélyezés és Letiltás feliratok mellett lévő jelölőnégyzeteket kell beikszelni.

Forrás: [origo]


Kezdésnek érdemes az elég hosszú lista legaljára görgetni, itt lehet aktiválni ugyanis a Google Naptár és a Google Dokumentumok modulokat, amelyek lehetővé teszik a két szolgáltatásban tárolt információk elérését közvetlenül a levelező menüjéből.

Forrás: [origo]

Apróság, de nagyon hasznos funkció a Küldés visszavonása, ennek aktiválását követően a Küldés gombra kattintás után 5 másodperce marad a felhasználónak arra, hogy visszavonja az adott üzenet elküldését. Heves vérmérsékletű, hirtelen haragú felhasználóknak ajánlott.

Forrás: [origo]



Megjelölés olvasottként gomb: ezzel a bejövő üzeneteket lehet az alapból használt felületnél kényelmesebben, mindössze egy gomb lenyomásával olvasottá tenni - szerintünk ennek alapból így kellene működnie, mindenképpen érdemes bekapcsolni.

Forrás: [origo]


Itt a jó idő, nemsokára Ideje szabadságra menni! Ez a webalkalmazás az automatikus válaszüzenetek időzítését teszi lehetővé, ami kíválóan alkalmassá teszi a nyaralás alatti távollét automatizált visszajelzésére. Csak meg kell adni a kezdő és végdátumot, és bepötyögni mellé, hogy meddig nem nézi a postafiók tulajdonosa üzeneteit.

Forrás: [origo]


Ön az a típus, aki illuminált állapotban péntek vagy szombat éjjel obszcén üzenetekkel bombázza ismerőseit? Ez esetben a szolíd nevű Mail Goggles-t érdemes aktiválnia: ez tulajdonképpen nem más, mint részegség-védelem: józanul többnyire egyszerűen megoldható matematikai feladatok abszolválása után engedi elküldeni az üzeneteket. Aktiválását követően a Beállítások menü Általános fülében lehet megadni paramétereit, azaz azt, hogy melyik nap és hány órától lehessen csak sikeres osztás, szorzás, összeadás vagy kivonás elvégzését követően üzengetni, és milyen nehézségűek legyenek a feladványok. Sajnos ez a funkció nincs teljesen magyarítva, bár minimális nyelvismeret birtokában beállítható.

Forrás: [origo]

A levelezőklienst használó - és emiatt a Gmail nagyobb kimaradásait is többnyire megúszó - felhasználóknak lehet kedvence a Speciális IMAP-beállítások nevű modul, ami egyszerűen kikapcsolhatóvá teszi az egyes címkék alá tartozó levelek szinkronizálását. A Címkék menüpont alatt feltűnő jelölőnégyzetekkel először az Összes levél nevet viselő címke letöltését érdemes kikapcsolni, hiszen ez a szolgáltatásba való regisztrálás első napjától érkezett összes üzenetet tartalmazza. Az Összes levél mellett érdemes a Google Talk chateket tartalmazó Csevegések címke és Spam mappa letiltása is. Emellett a felhasználó az összes által létrehozott mappánál eldöntheti, hogy szeretné-e a tartalmát az asztali kliensben látni, vagy belép a webes felületre, ha szüksége lenne bármire a letiltott üzenetek közül.

Forrás: [origo]

Apróságnak tűnik, de a webes felület leghasznosabb funkciója lehet a Gyorslinkek modul. A felhasználó által feltölthető dobozba nem csak külső oldalakra mutató linkeket lehet befűzni, hanem olyan gmailes keresésekét is, amelyeket nem lehet egyszerűen el érni a levelező alapfelületén. Ilyen például a label:Unread in:Inbox keresőkifejezés linkje, ami a még nem archivált olvasatlan leveleket listázza.

Forrás: [origo]

Videót, képeket és egy ajánlóoldal értékelését is meg lehet nézni beillesztett elemként a Gmail legújabb előnézeti kiegészítőivel. A megfelelő modulok bekapcsolása után a Flickr, Picasa és YouTube linkek tartalma a levél alján is megjelenik. A képekből csak kis előnézeti kép jelenik meg, a videókat viszont le is lehet játszani a Gmailben.