Kuba és Kína ellenőrzi a legszigorúbban az internetet

Vágólapra másolva!
Kubában és Kínában korlátozzák legszigorúbban az internet használatát - állapította meg a Freedom House jogvédő szervezet 15 ország vizsgálatán alapuló, szerdán nyilvánosságra került jelentésében.
Vágólapra másolva!

A washingtoni székhelyű csoport a legrosszabb értékelést Kubának adta, ahol a szervezet szerint a kormány szinte totálisan ellenőrzi a világhálóhoz való hozzáférést.

A kínai hatóságok alkalmazzák a világ legkifinomultabb és legkiterjedtebb cenzúrázási rendszerét, amellyel megfigyelés alatt tartják és korlátozzák az interneten és a mobiltelefonokon bonyolított érintkezést. Kínában a hatóságok és az internetszolgáltatók több ezer embert alkalmaznak az online tartalmak ellenőrzésére és manipulálására.A Freedom House ugyancsak "feketelistára", azaz az internet-hozzáférés szempontjából "nem szabad" kategóriába sorolta Iránt és Tunéziát is.

"Részben szabad" minősítést kapott a vizsgálatba bevont, a világ hat különböző régiójából összeválogatott országok többsége, így Egyiptom, India, Grúzia, Kenya, Malajzia, Oroszország és Törökország. A jogvédő szervezet szerint négy országban, Észtországban, Brazíliában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Nagy-Britanniában lehet "szabadnak" tekinteni az internet használatát.

"Több mint egymilliárd ember használja a világhálót és kommunikál mobiltelefonnal. Ahogy nő a hozzáférés ezekhez az eszközökhöz, egyre több kormány törekszik a cenzúrára és az internetezők megfélemlítésére, illetve megbüntetésére" - közölte Jennifer Windsor, a Freedom House igazgatója. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy egyre gyakoribbá válik a cenzúrázás "kiszervezése" magánvállalatokhoz. A kormányok ezenkívül előszeretettel alkalmaznak beépített ügynököket, akik az online folytatott beszélgetéseket manipulálják.