Obama lekapcsolhatná az internetet

Vágólapra másolva!
Egy amerikai törvényjavaslat a korábbinál nagyobb hatalmat biztosítana Barack Obama elnöknek a világháló felett: a kibertérben észlelt vészhelyzet esetében jogosult lenne lekapcsolni az országban működő kommunikációs hálózatok, így az internetet is.
Vágólapra másolva!

Jay Rockefeller demokrata, és Olympia Snowe republikánus szenátor által április elején beterjesztett törvényjavaslat fogalmazása szerint az amerikai elnök "elrendelhetné bármely szövetségi kormányzat, és az Egyesült Államok kritikus infokommunikációs rendszereinek vagy hálózatainak lekapcsolását, ha erre nemzetbiztonsági okokból szükség van - írja a NetworkWorld.

A szenátorok emellett indokoltnak tartják egy nemzeti kiberbiztonsági tanácsadó kinevezését is, akli közvetlenül az ország elnöknek továbbítaná jelentéseit, és koordinálná a hírszerzés és a privát szektor - így például az internetszolgáltatók - közötti információcserét. Ha a törvényjavaslatot elfogadják, az abban foglaltak alapján 12 hónapon belül egy minden részletre kiterjedő kiberbiztonsági stratégiát is ki kell dolgoznia az illetékes szerveknek az elnök számára. Arról, hogy a vészhelyzetben lekapcsolt információs hálózatokat mikor lehet újból működésbe hozni, az amerikai államelnök által kinevezett testület intézkedne - számolt be a NetworkWorld.

A törvényjavaslat bírálói szerint jóval egyértelműbben kellene megfogalmazni az elnök jogosultságait. Leslie Harris, a Center for Democracy and Technology ( CDT) vezetője szerint a törvényjavaslat meglehetősen összecsapott, s egyáltalán nem tartja jó megoldásnak, ha kormányzati utasításra bármely magáncég hálózatát le lehetne kapcsolni.