Moldova: forradalom Twitteren keresztül

Vágólapra másolva!
A Twitter mikroblog-szolgáltatáson és a Facebook közösségi oldalon keresztül kommunikáltak a moldovai fővárosban kedden lezajlott tüntetés résztvevői - számolt be a New York Times.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lapnak Jevgenyij Morozov, a New York-i Nyitott Társadalom Intézet technológiai és politikai szakértője úgy nyilatkozott, a keddi chisinaui tüntetés kialakulásában jelentős szerepet játszottak a Facebook és Twitter internetes szájtok. A tízezer fősre taksált tömeg javarészt fiatal tagjai a generációjuk körében népszerű kommunikációs formát - így az sms-t, illetve az ismert mikroblog-szolgáltatás és az iWiW-hez hasonló közösségi oldalt - használták fel a tüntetés megszervezéséhez és a kapcsolattartáshoz, bár az internetszolgáltatás idővel a város területén váratlanul megszűnt. Ezt követően a mobiltelefon maradt használható kapcsolattartásra, bár a helyszínről egy Moscovici nevű felhasználó ekkor is továbbítani tudta angol nyelvű beszámolóit, mivel a Twitterre sms-ben is lehet üzeneteket továbbítani - bár bejegyzéseit ekkor már csak a Chicinaun kívül élők tudták olvasni.

A zavargások, melyek során a moldovai parlamentet és az elnöki hivatal épületét is feldúlták, a hétvégén lezajlott parlamenti választás eredményei kapcsán alakult ki, mivel az ellenzék szerint az ország kommunista vezetése meghamisította annak eredményeit.

A tüntetés szervezői a helyszínre utaló egyedi címkékkel (például #moldova #chisinau #pman) látták el a Twitteren publikált üzeneteiket, hogy ezeket külső keresőoldalakről minél többen megtalálják. Erre azért volt szükség, mert a szájt alapvetően arra szolgál, hogy felhasználói legfeljebb 140 karakteres üzeneteket osszanak meg ismerőseikkel, minden regisztrált tag nyomon követhető hozzászóláslistával rendelkezik, melyekre egy gombnyomással lehet feliratkozni. Minta arról korábban beszámoltunk, a G20-as csúcs ellen tüntetők ugyancsak hasonló internetes eszközökkel szervezték múlt heti akcióikat.