Féreg támadta húsvétkor a Twittert

Vágólapra másolva!
Az mikroblog-szolgáltató közlése szerint húsvétkor egy számítógépes féreg támadta meg a Twittert: a károkozó ugyan nem okozott kárt, de kéretlen üzenetekkel terhelte a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Erről a Twitter hivatalos blogján közzétett bejegyzésben számolt a szájt társalapítója, Biz Stone. Fogalmazása szerint a rendszert egy önmagát duplikálni képes féreg helyi idő szerint vasárnap reggel négy, frissen regisztrált twitteres felhasználón keresztül kezdte üzeneteit terjeszteni a mikroblog-szájton, amelynek használói legfeljebb 140 karakter hosszúságú üzeneteket tehetnek közzé, és olvashatják el mások szavait.

Az üzemeltetők közlése szerint a féreg sem jelszavakat, sem egyéb személyes információkat nem tulajdonított el a felhasználóktól, tevékenysége abban merült ki, hogy kéretlen üzenetekkel bombázta a felhasználókat, amelyben saját magát kínálta letöltésre. Aki a kártevőt tartalmazó fájlt lefuttatta, később saját felhasználónevéről ugyancsak olyan üzeneteket továbbított, amelyben egy rivális szájtot népszerűsítő üzeneteket publikált - önmaga tudta nélkül.

Az AP hírügynökség értesülései szerint egyébként a kártevőt egy 17 éves, Michael Mooney nevű New York-i hacker készítette, aki saját oldalát kívánta népszerűsíteni a kártevővel. Mooney elmondta, nem számított arra, hogy ekkora lavinát indít el tevékenységével. A Twitter közlése szerint a rendszerben mintegy tízezer darab, a kártevő által publikált üzenetet azonosítottak és töröltek, ezeken keresztül a kártevő tovább folytathatta volna tevékenységét. Stone elmondása szerint a most észlelt kártevő hasonló a Samy nevű féreghez, amely nemrégiben a MySpace nevű közösségi oldal ellen indított támadást.

Mikko Hyppönnen, az F-Secure szakértője a BBC-nek úgy nyilatkozott, a Twitter egyik biztonsági rését kiaknázó kártevő sokkal nagyobb kárt is okozhatott volna, ha például adatlopó szoftverek telepítésére mutató linket helyeznek el benne. A szakember szerint a kártevő egy alapvető hiba létezésének köszönhetően terjedhetett el - ezzel kapcsolatban a Twitter társalapítója elmondta, alaposan átvizsgálják a hétvégén történteket, hogy a jövőben hasonló férgek ne használhassák a mikroblog-szájtot.