Átszabták az iWiW-et

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek alatt kinőtte eddigi ruháját az iWiW, a legnépszerűbb magyar közösségi szájt címlapja és profiloldala ezért teljesen megújult. Minderre azért van szükség, mert hamarosan új szolgáltatások érkeznek az [origo] által üzemeltetett kapcsolati hálózatra.
Vágólapra másolva!

Az érdeklődő felhasználók már március végén megnézhették, hogyan fest majd az új iWiW, mától azonban már élesben is elérhető a szájt nem csak dekoratívabb, de praktikusabb kezelőfelülete. A korábbi címlapot négy évvel ezelőtt alkották meg, és új szolgáltatások bevezetése miatt volt szükség az egyelőre csupán a címlapot és a profiloldalt érintő, később azonban fokozatosan az egész weboldalra kiterjesztésre kerülő redesignra.

Alkalmazásokkal bővít az iWiW

Az iWiW-hez ugyanis - az amerikai Facebookhoz vagy az Orkuthoz hasonlóan - nemsokára külsős fejlesztők alkalmazásai is elérhetők lesznek: az ehhez szükséges feltételeket, vagyis az alkalmazásfejlesztői környezetet, az API-t még a tavalyi év végén publikálták az iWiW-esek. Bár e sorok írásakor még nem érhetőek el, az iWiW bemutatóoldalán látható menüben már látszik a jövő héten bemutatkozó minialkalmazások helye, amelyeket az egyelőre hiányzó Alkalmazások gomb alatt, illetve a jobboldali oszlopból lehet majd elérni. Az új funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználók rövid játékokban versenyezzenek egymással, videókat küldjenek a másiknak, vagy éppen recepteket csereberéljenek a weboldalon.

A Google és a MySpace által kidolgozott OpenSocial szabványnak köszönhetően az iWIW-re kifejlesztett programok több egyéb, közösségi oldalon, például a MySpace-en vagy a Ningen is működőképesek lesznek.A fejlesztések ösztönzése céljából komoly nyereményeket kínáló versenyt is kiírtak a szájt gazdái: az ezen legjobban szereplő miniprogramok a jövő héten mutatkoznak majd be a nagyközönség előtt.

Forrás: [origo]
Lépjen be a megújult iWiW-re!

Kézreesnek a fontos funkciók

Bár eddig is a címlapon voltak, kiemeltebb, felsőbb pozícióba került az új iWiW-en az ismerősök közelgő születésnapjait, névnapjait feltüntető doboz. Ugyancsak szembetűnőbb helyre, a jobb felső sarokba költözött az aktuális ismerős-jelölések felülete, amely korábban középen lent volt, ezért gyakran a delikvensek csak késve vették észre, ha valaki ismerősnek jelölte őket a rendszerben.

Kissé átdolgozva egyszerűvé vált a keresés használata az új designban, emellett a saját profiloldalukat is könnyebben szerkeszthetik majd a közösségi oldalra meghívott felhasználók. Fontos újítás az iWiW fejléce mellé került új értesítési felület, amely egyaránt tájékoztat a friss bejelölésekről, üzenetekről, illetve az aktivált alkalmazásokból érkező értesítésekről is.

Forrás: [origo]
Így festhet egy tipikus mini alkalmazás

Hírfolyam és évről évre

Az Évről évre (béta) menüpont nemrég jelent meg az iWiW-en, ennek segítségével az adott felhasználó életének fontosabb állomásait lehet nyomonkövetni. Használatához a profiloldalon pontosítani kell az Iskolák, munkahelyek menüpontban lévő bejegyzéseket, itt például hónapra pontosan megadható, hogy egy-egy oktatási intézményhez vagy céghez mikor csatlakozott valaki, és meddig töltötte ott idejét. Ehhez hasonlóan lehetőség nyílik arra is, hogy az aktuális lakhelyen kívül korábbi lakóhelyeket is betápláljanak a regisztráltak saját adatlapjukra. Kapcsolatcímkékkel meg lehet jelölni néhány hete azt is, hogy egy másik személyt honnan ismer az iWiW-et használó ember - az ezzel kapcsolatos visszaélések elkerülése végett a kapcsolat típusát a bejelölt személynek is jóvá kell hagynia.

Egy másik új funkció a Hírfolyam nevet viseli, és az Ismerősök gombon keresztül érhető el: ebben az egyes felhasználók által eszközölt változtatásokat - például ha új képet töltöttek fel, vagy módosították adatlapjukat - lehet nyomon követni, de ugyanitt lesznek olvashatók a későbbiekben a felvett alkalmazások státuszüzenetei (pl. "XY ismerősöd 100 pontot ért el a mozikvíz alkalmazáson." ) is.

Átszabták a Facebookot is

Komoly átalakításon esett át az elmúlt hónapban a világ legnagyobb közösségi hálózata, az amerikai Facebook is. A szolgáltatás nyitólapját teljesen átvették az ismerősök rövid státuszüzenetei, beszélgetései, illetve az általuk kitöltött kvízek eredményei és a készülő partik meghívói. A Facebookon már nem kell átkattintani a profiloldalakra, nem kell keresgélni az ismerősök hírfolyamában, hogy megtudjuk mi történt velük. A Twitter mikroblog szolgáltatásra emlékeztető új dizájnt nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel a felhasználók, ám a nyitólapot ellepő alkalmazások letilthatóvá tétele és egyéb apró javítások után visszatért az élet a régi kerékvágásba. Azoknak, akik nem szokták még meg az új felületet hosszú túlélési útmutatót készített a Mashable blog angol nyelven.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Zrt. üzemelteti.