Több mint negyven hazai warezszervert foglaltak le

Vágólapra másolva!
Negyvenhárom szervert foglalt le kedden egy XIII. kerületi szerverteremben a Nemzeti Nyomozó Iroda. A kalózszoftverrel, filmekkel és zenékkel teli masinák tartalma elérheti az egymilliárd forintot is. Hat gyanúsított előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, a letöltögetőknek azonban nincs félnivalójuk. A lefoglalás hatására tíz százalékkal esett a hazai netforgalom.
Vágólapra másolva!

A kedd hajnali nagyszabású warez-razziában több mint száz rendőr vett részt. A nyomozók nem csak a szerverteremben tartottak házkutatást, hanem a gyanúsítottaknál is. Az akció során összegyűjtött bizonyítékok között asztali PC-k, iratok és legalább egy mobiltelefon is található, amely fel is csörrent a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtótájékoztatójának végén.

Az NNI által lefoglalt számítógépek nem csak jogsértő fájlokat tartalmaztak, kéretlen levelek kiküldésére is be voltak állítva. Az olcsó zene-, film- és szoftverletöltéseket kínáló spam üzenetek egy olyan regisztrációs oldalra vitték a gyanútlan netezőket, ahol átnézhették a hozzáférhető fájlok listáját, majd sms-es fizetéssel belépőt válthattak a letöltőoldalra is.

Világrekord is lehet

A mostani fogás az első helyre juttatta a magyarokat a szerzői jogvédők közt zajló nem hivatalos vetélkedésben - mondta dr. Horváth Péter, a Proart igazgatója. Korábban a holland rendőrség tartotta a csúcsot egy 45 terabájtos tárhellyel rendelkező csoport elfogásával, ám a keddi razzia során lefoglalt több mint 200 terabájtos magyar hálózat lekapcsolásával visszavettük a vezetést.

forrás: police.hu
Állnak már a warezgépek

A jogvédő iroda igazgatója szerint a razzia pozitív üzenetet közvetít a legális, fizetős szolgáltatások üzemeltetőinek, akiknek kemény versenyt kell folytatniuk az ingyenesen vagy nagyon olcsón elérhető kalóz szolgáltatásokkal. Aki warez forrásokból származó anyagokért fizet, az az alkotót károsítja meg, és ezzel a kultúránkat szegényítik - mondta Horváth Péter..

Végtelen tárhelyek

A lefoglalt szerverek együttes tárterülete a becslések szerint eléri a 200-250 terabájtot is, azaz 58 ezer DVD teljes tartalmát lehetne rájuk felmásolni. Már a lefoglalt gépek fizikai értéke sem csekély, a nyomozók becslései szerint 80-90 millió forintot érhet a kalózok gépparkja.

A Nyomozó Iroda szakértői még csak 12 szerver tartalmát vizsgálták át. Ezeken a gépeken több mint 21 ezer jogtulajdonos tartalma volt megtalálható 365 millió fotint értékben. A végleges szakvélemény elkészítése még hónapokat vehet igénybe. Az okozott kár összegét csak a nyomozás végén tudják közölni a hatóságok, ám Gazdag Tibor, a Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Osztályának vezetője szerint a kalózszervereken tárolt anyagok összértéke elérheti az egymilliárd forintot is.

Börtön is járhat az üzemeltetőnek

Kérdésünkre Gazdag Tibor elmondta, hogy szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén a maximális kiszabható büntetés nyolc év szabadságvesztés, ám ez halmozottság esetén - azaz, ha egyéb bűnöket is elkövettek - még ötven százalékkal nőhet. A mostani ügy figyelmeztetés - mondta dr. Horváth Péter - hogy az eddig felfüggesztett börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható cselekményekért letölthető büntetést is lehet kapni.

Mivel a hatályos jog feltételezi a letöltő jóhiszeműségét, ezért a fizetős warezszervereket igénybe vevőknek nem kell attól tartaniuk, hogy holnap náluk csengetnek a nyomozók.