Nem sért törvényt a Google Street View

Vágólapra másolva!
Nem sértik a Google Térképen elérhető Street View (utcanézeti) panorámafelvételei a magánszférát - mondta ki a brit adatvédelmi biztos.
Vágólapra másolva!

A Google szolgáltatását a szigetországban már számos alkalommal kritikával illették, mondván az sérti a helyi adatvédelmi törvényeket. A Privacy International panaszt is tett a brit adatvédelmi biztosnál amiatt, hogy a Street View-ban egyes járókelők arcai kivehetők (bár elvileg egy automatika digitálisan elhomályosítja azokat), noha kereskedelmi célra senkinek a képét nem lehet felhasználni előzetes engedélye nélkül a szigetországban.

A szervezet emiatt a szolgáltatás felfüggesztését kérte az adatvédelmi biztostól, ám az elutasította a kérést, mondván, az aránytalanul nagyobb hátránnyal járna, mint amelyet a személyiségi jogok sérülésének lehetősége jelent. A Google-nek egyébként jelezni lehet a problémás felvételeket, a keresőóriás utólag is eltávolítja azokat a virtuális panorámaképekről.

Minderre annak kapcsán került sor, hogy egy angol falu, Braughton lakosai elűzték lakhelyükről a Google kamerás autóját, amely az úton haladva automatikusan rögzíti a Google Térképből (Maps) és a Földből (Earth) elérhető, az egérrel mozgatható panorámafelvételeket.

A falu lakosai elállták a kamerás kocsi útját, mivel problémásnak tartották, hogy a környékről megkérdezésük nélkül készítenek felvételeket. Elmondásuk szerint a közelmúltban több betörés is történt a környéken. Az pedig, ha a Google digitális térképébe is bekerülnének a panorámák, a bűncselekmények számának további növekedését vonná maga után - vélték a falu lakosai.