Idehaza is újít a Google: jön a Search Wiki

Vágólapra másolva!
Hamarosan a hazai Google-felhasználók is birtokba vehetik a keresőcég Search Wiki nevű szolgáltatását, amely lehetővé teszi, hogy az internetezők hozzászólásokat fűzzenek a keresési találatokhoz, és maguk rendezhessék át azok sorrendjét.
Vágólapra másolva!

A Google még tavaly év végén mutatta be új szolgáltatását, amelynek segítségével a keresőnél felhasználói fiókkal rendelkező netezők átrendezhetik a találati oldalakat. Ha valakinek nem tetszik, ahogy a Google a kereséseket rangsorolja, akkor pár kattintással - a találat címe mellett látható nyilacskával - lejjebb vagy feljebb mozgathatja, vagy akár törölheti is az oldalról az egyes linkeket.

Ezeket a módosításokat a Google felhasználói fiók megjegyzi, így a felhasználók később is a saját maguk által módosított találati oldalt kapják vissza ugyanarra a keresésre. A szolgáltatásba azonban közösségi funkciót is beépítettek: az egyes találatokhoz hozzászólásokat is lehet fűzni, amelyeket mások is olvashatnak a linkek mellett.


Google Search Wiki bemutató (angolul)

A Search Wikit, ahogy ez a Google újdonságaival lenni szokott, fokozatosan vehetik birtokba a felhasználók: az újítás folyamatosan élesedik a Google-ozók hazai táboránál, mint ahogyan a régióban más országokban is. Még tavaly, a Search Wiki első bemutatásakor Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: a Google által megjelenített organikus találatokat nem befolyásolja majd a felhasználók egyéni találati listájának átrendezése, vagyis aki nem rendelkezik Google-os felhasználói fiókkal, és nem használja a szolgáltatást, azt nem érinti majd az újítás. Ennek ellenére elképzelhetőnek tartjuk, hogy a Google fejlesztői a későbbiekben a Search Wiki révén begyűjtött visszajelzéseket is beépítik majd az egyes weboldalak rangsorolásába, ezzel kapcsolatban azonban egyelőre nem kaptunk újabb információt a cégtől.