Webkettes oldalakon nyomul az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb webkettes szájtokon és közösségi oldalakon - Facebook, MySpace, Flickr - regisztrálta magát az Európai Parlament, hogy minél korszerűbb eszközökkel népszerűsítse a június elején sorra kerülő következő uniós választásokat a fiatalok körében.
Vágólapra másolva!

A közösségi portálokra nem csupán természetes személyként, hanem baráti körként, közös érdeklődésű személyek virtuális klubjaként, szervezetként is fel lehet iratkozni, a "profil" kitöltésével. Az EP ezeken a platformokon igyekszik minél több "ismerőst" begyűjteni a június 4-7. között megrendezésre kerülő választásokig.

Az Európai Parlament - mint az erről szóló, Brüsszelben kiadott tájékoztatásban olvasható - elsősorban a fiatalokat, az először választókat kívánja megszólítani ezzel az újszerű, online kommunikációs módszerrel, arra biztatva őket, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni. Az EP azt szeretné tudatosítani az európaiakban, hogy tevékenysége jelentős hatást gyakorol az emberek mindennapi életére. Az uniós jog alakításában az Európai Parlamentnek számos területen úgynevezett együttdöntési joga van, vagyis az Európai Bizottság javaslatainak jogszabállyá emeléséhez nem minden esetben elegendő a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács döntése.

A közösségi portálokon bejegyzett EP-profilok weblinkeket is tartalmaznak olyan online elérhető forrásokhoz, amelyek bővebb ismeretek megszerzését teszik lehetővé az Európai Parlamenttel kapcsolatban. Mindemellett hamarosan újabb online csatorna lesz elérhető az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban: a YouTube videomegosztón az unió tavaly óta üzemelő EU Tube nevű csatornáján is külön ikon mutat majd az EP-választási kampánnyal kapcsolatos tartalmakra.

Hamarosan elindul az interneten az "EU Time Machine" (EU Időgép) is, amely arra összpontosít, hogy harminc évvel ezelőtt, 1979-ben választotta meg a lakosság először közvetlenül az EP-képviselőket. A tartalom része lesz két lakás bemutatása, az egyik egy jellegzetes 1979-es, a másik egy tipikus 2009-es európai otthon. A látogató virtuálisan barangolhat, és az egyes helyiségekbe bepillantva felfedezheti, miként változott az élet az elmúlt három évtized alatt, nem utolsó sorban a mindennapokra hatást gyakorló uniós törvényalkotásnak köszönhetően.