Nyolcmillió beteg adatait lopta el egy hacker

Vágólapra másolva!
Túszul ejtette egy hacker Virginia állam egyik orvosi adatbázisát. A kiberbűnöző tíz millió dollárt kér a csak vényre kapható szereket használókat tartalmazó listáért - adta hírül a Security Fix blog.
Vágólapra másolva!

Nem csak az adatokat szerezte meg a gyógyszerészek által használt Virginia Prescription Monitoring Program honlapjára betörő hacker, hanem arra is volt ideje, hogy az adatbázist és az arról készült biztonsági másolatot törölje. Csupán egy titkosított másolat maradt az egészségügyi szervezet gépein.

Nem kellett sokat nyomozni az üzemeltetőknek, a hacker lecserélte a listát tartalmazó oldal belépési felületét egy zsaroló levélre. Az írás szerint betörő tízmillió dollárt szeretne kapni a túszul ejtett adatok visszaszerzéséhez szükséges jelszóért. A fenyegetés azzal folytatódik, hogy amennyiben hét napon belül nem jut hozzá az összeghez, megpróbálja értékesíteni az adatbázist.

Tekintélyes adatmennyiséghez jutott hozzá a szolgáltatást feltörő hacker. Több mint 8,2 millió beteg mintegy 35,5 millió gyógyszerrendelését tartalmazta. Levelében zsaroló maga is bevallja, hogy nincs tisztában a vényköteles gyógyszerek kiváltására jogosultak listájának pontos értékével. Mivel azonban a listában nevek, lakcímek, jogosítvány- és TAJ-számok is szerepeltek, egyes részeit biztosan értékesíteni lehet.

Az állami szervek április utolsó napján fedezték fel a behatolást. Az érintett lapokat azonnal lezárták, a nyomozásba pedig bevonták a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). A rendszerek visszaállítása szakemberek segítségével zajlik - nyugtatta meg a sajtót Sandra Whitley Ryals, a feltört szolgáltatásokat üzemeltető állami szerv igazgatója.