Egyre több zombi csatlakozik a netre

Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkedett azoknak az internetre kapcsolódó számítógépeknek a száma, amelyeket tulajdonosuk tudta nélkül a rajtuk lévő kártevők segítségével távirányítani tudnak online bűnözők.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket fejlesztő McAfee cég statisztikái szerint január óta 20 millió új PC-t fertőztek meg a kiberbűnözők, ezzel az internetes zombiként funkcionáló számítógépek száma másfélszeresére emelkedett a 2008-as állapothoz képest. Mielőbbi világszintű együttműködést sürget az internetes gazdaság biztonságának megoldása érdekében a Deloitte Touche Tohmatsu tanácsadócég is, jelenleg ugyanis a kibertérben zajló bármely folyamatot extra kockázat terhel a támadások lehetősége miatt - pedig a világháló már az élet minden területén jelen van.

A McAfee adatai szerint egyébként a legtöbb fertőzött számítógép (18 százalék) az Egyesült Államokban működik, de sok zombi-PC van Kínában is (13 százalék) - írja a BBC. A McAfee szakértője szerint további problémát jelent, hogy a már kialakított, komputerek millióit tartalmazó hálózatok, a botnetek remek lehetőséget biztosítanak az online bűnözőknek kártevőik terjesztésére.

Keith Alexander altábornagy, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője is úgy véli, kritikus fontosságú feladat, hogy az ország megfelelő biztonságban legyen a kibertérben is, mivel számos katonai művelet során elengedhetetlen az internet. Alexander szerint annak fenntartása, hogy a világhálót bárhol bárki szabadon használhassa, a huszonegyedik században hasonló fontossággal bír, mint a tizenkilencedik században a tengerek felszabaditása, vagy a huszadikban az ég és az űr meghódítása. Az altábornagy ennek jegyében egy külön digitális hadviseléssel foglalkozó szerv létrehozását szorgalmazza, valamint átszervezné az USA ezzel kapcsolatos stratégiáját is. A kiberbiztonsággal foglalkozó szervezet életre keltését egyébként az Obama-adminisztráció is támogatja, maga az elnök is kiemelt prioritást szentel az ügynek.