Vágólapra másolva!
Nem a szomszéd rossz routere, hanem a babaőrzők és egyéb háztartási masinák felelősek a rossz wifi kapcsolatért Nagy Britanniában - adta hírül a  The Register.
Vágólapra másolva!

Nem a rosszul beállított routerek vagy a gombamódra szaporodó otthoni wifi-eszközök felelősek az egyre gyengébb jelért - ezt mutatta ki a brit Ofcom megbízásából végzett felmérés. A zaj főleg a wifi routerek által folyamatosan sugárzott életjelekből (beacon csomagok), a rendszer működéséhez szükséges egyéb csomagokból és az azonos rádiósávot használó háztartási eszközök kommunikációjából áll össze. A felhasználói adat meglepően kevésnek bizonyult.

A kutatás szerint a 2,4 gigahertzes tartományban zajló forgalom kilencven százalékát a renddszer működéséhez szükséges adatok tették ki. A netező felhasználók csupán az adatforgalom tíz százalékáért voltak felelősek. Az Ofcom statisztikája csupán egy városban mutat kedvezőbb képet, Bornemouth-ban körülbelül a forgalomnak majdnem a felét tették ki a felhasználói adatok.

A helyzeten az óvatlan wifi-használók is tudnak rontani. Egyes, magukat "Free Public Wifi"-nek, azaz ingyenes hozzáférési pontnak hirdető routerek képesek rávenni a felhasználók gépét, hogy hasonló néven kezdjék el magukat hirdetni. A lánclevelek terjedését mintául vevő, károsnak igazából nem tartható trükknek egy hátulütője van. A magukat ingyenes wifiként hirdető gépek sokkal gyakrabban küldik ki az életjelként szolgáló csomagokat, mint az igazi routereket, így "kiabálásukkak" hozzájárulnak a zajhoz.

A baba jól van, a sorozat megy

Komoly zajért felelősek a babaőrző rádiók és a tévés jeltovábbítók is. Az egyébként hasznos készülékek ugyanaz a tartományt használják, mint a wifi eszközök, ám nem mindig bánnak olyan takarékosan a rendelkezésre álló frekvenciákkal, mint a számítógépek és a routerek. A tanulmány kimutatta, hogy az analóg kommunikációt folytató, akár két wifi csatornát is lefoglaló babaőrző komoly interferencia forrás. Szerencsétlen helyzetben annyira is zavarhatja a hálózatot a rádió, hogy még jó jelerősség mellett sem tudnak mellette internetezni a felhasználók.

A tévés jeltovábbítók előnye, hogy használatukkal nincs szükség az újabb tévék bekötéséhez tovább kábelezésre. Az adó a lakás első készülékére csatalkozik, onnan küldi a jelet a többi vevő készülék számára. A babaőrt használó szülő pedig, bárhol legyen is a házban, hallhatja, hogy nyugodtan szuszog-e a rádió mellett alvó csöppség.

Megoldás lehetne, ha a fő zajforrásul szolgáló készülékek áttérnének az analóg kommunikációról a digitálisra. A babaőrzőknél erre van is példa, egyes termékek már azzal hirdetik magukat, hogy wifi barátok, és csak egy csatornát foglalnak le. A tévés jeltovábbítóknál azonban ez a folyamat még nem kezdődött el, így akinek az ilyen kütyüt használó szomszédja nem hajlandó kábelt fektetni, könnyen lehet, hogy maga lesz kénytelen bedugni a drótot laptopjába.