Kitiltották a görögök a Google kamerás autóját

Vágólapra másolva!
Az adatvédelemmel foglalkozó hatóság Görögországban ideiglenesen megtiltotta a Google-nek, hogy a webes térképén elérhető Street View szolgáltatáshoz panorámaképeket készítsen. A görög hatóságok a rögzített felvételek felhasználásának módjáról várnak további információkat a keresőcégtől.
Vágólapra másolva!

Görögországban a Google kamerás autói számára hétfőn tiltotta meg a helyi adatvédelmi szerv a felvételek rögzítését. A tiltás egyelőre ideiglenes, a hatóságok ugyanis információkat kértek be a keresőcégtől a felvételek felhasználásával kapcsolatban. Egyebek mellett arról akarnak tájékoztatást kapni, hogy a társaság miként tájékoztatja az embereket, akik esetleg feltűnhetnek a felvételeken - a panorámákon elvileg minden rendszámot és arcot elhomályosít egy automata - jogaikról, illetve arról, hogy mennyi ideig kívánja elérhetővé tenni a fotókat.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a görög adatvédelmi hatóság nem csak a Google, hanem egy helyi internetszolgáltató, a Kapou hasonló panorámafotókon alapuló, az utcák virtuális bejárását biztosító internetes szolgáltatását is felfüggesztette. Ugyanakkor cikkünk publikálását követően a Google magyarországi képviseletétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a helyi adatvédelmi hatósággal, amely azt kérte a cégtől, szüneteltesse a panorámaképek rögzítését addig, amíg a felmerült kérdéseket nem tisztázzák. Azt, hogy a cég valóban a parkolóba állítja-e a kamerás autókat, nem derül ki a Google közleményéből, csupán az, hogy a járművek jelenleg is Athén utcáin járnak. A keresőcég szerint egyébként a kedvelt turisztikai célpontnak számító Görögország bizonyosan nagy hasznot húzhat majd abból, ha elérhetővé válik az utcanézeti szolgáltatás az ország webes térképén.

Bár a Google Maps-en elérhető virtuális utcanézet meglehetősen népszerű a felhasználók körében, több országban is számos kritika érte a szolgáltatást. Budapest utcáin a múlt héten indultak útnak a panorámafelvételeket készítő járművek, ezek tevékenysége kapcsán Jóri András adatvédelmi biztos azonban csak annyit közölt, figyelemmel kíséri a Street View adatkezelési gyakorlatát, konkrét álláspontját azonban csak a folyamatban lévő EU-s vizsgálatok - melyekben Jóri is közreműködik - lezárultát követően fogja kidolgozni.

Nemrég egy brit faluban a lakosok útját álltak a Google autójának, azonban a brit adatvédelmi biztos nemrég elutasította a Privacy International jogvédő szervezet panaszait a Street View-val szemben, mondván, a szolgáltatás leállítása aránytalanul nagyobb hátránnyal járna, mint amelyet a személyiségi jogok sérülésének lehetősége jelent. Ez utóbbira ugyanis csak viszonylag kis százalékban van lehetőség az arcok és rendszámok elhomályosítása miatt, bár ezt a gyakorlatot nem rögtön induláskor, csak a kritikák hatására vezette be a Google, amely panasz esetén a kérdéses képrészletek eltávolítását is vállalja.

Olvasóink szavazatai a Street View-ról
A múlt héten portálunkon olvasóink véleményét is kikértük a szolgáltatásról: a szavazásra klikkelő látogatók 41,5 százalékát azért hagyja hidegen a téma, mert vidéken él, 9,9 százalékuk családi házát, 3,6 százaléka tömbházi lakását sem engedné fotóztatni a Google autója által. A családi házban élő olvasók 24,3 százalékát, a lakást birtoklók 20,7 százalékát nem zavarnák az otthonaikról készülő kültérő panorámák.