Pornótámadás érte a YouTube-ot

Vágólapra másolva!
Szervezett formában kezdtek pornóvideókat feltölteni az ismert videómegosztóra nagy számban két másik szájt összeszövetkezett felhasználói, a YouTube pedig nehezen boldogul a nem odaillő tartalmak eltávolításával.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica beszámolója szerint a vicces videók mellett korhatáros, nem csak pornográf, hanem gusztustalan tartalmakat is publikáló eBaum's World szájton, illetve a 4chan nevű fórumon toboroztak közreműködőket a "pornó nap" néven is emlegetett akcióhoz. A 4chan aktív tagjai nemrégiben a Time magazin online szavazását árasztották el, és voksaikkal a világ legbefolyásosabb emberévé tették a Moot néven is ismert Christopher Poole-t, a fórum alapítóját. Legújabb akciójuk keretében az volt a céljuk, hogy a számtalan felnőtteknek szánt videó egyidejű feltöltésével a YouTube-on végzett keresések találatait elárasszák pornóval. A Google tulajdonában lévő videomegosztóra ugyanis arra a felhasználási feltételek értelmében nem lehet feltölteni ilyen jellegű tartalmakat.

A YouTube-on alapvetően nem lehet pornófilmeket nézegetni, ám a hét közepén végrehajtott akciójuk során a fent említett felhasználók olyan mennyiségű felnőtt-tartalommal árasztották el a videómegosztót, hogy azon a hétköznapi felhasználók is könnyen szexfilmekre akadhattak. Természetesen a klipek leírásában a feltöltők semmiben sem utaltak arra, hogy pornó lenne látható az adott felvételen, azokat teljesen semleges tartalmakként - például tinizenekar klipjeként, ételreceptként - tüntették fel, ráadásul a videók első 20-30 másodperce is nélkülözött mindennemű szexuális tartalmat, többek közt híradórészletet, interjút tartalmazott.

Ennek eredményeként a YouTube működtetői a szokásosnál jóval nehezebben boldogultak az oldalra feltöltött pornóvideók eltávolításával, ráadásul a már törölt videók előnézeti képei közül is sok elérhető maradt a rendszerben - számolt be az Ars Technica. Scott Rubin, a Google szóvivője az informatikai lapnak úgy nyilatkozott, a pornóvideókat már eltávolították, az előnézeti képek eltűnése azonban még napokba telhet. Ugyanakkor a lap arról is beszámolt, hogy a nem odaillő videók eltávolításában az üzemeltetők segítségére van az, hogy az akció elején számos videót ugyanazzal a címkével - például a Jonas Brothers amerikai fiúbanda nevével - láttak el, sokan pedig különböző fórumokon osztották meg sikeres pornófeltöltéseik linkjeit a világgal.