A Pentagon új kibervédelmi terve sértheti a magánszférát

Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium új kibervédelmi terve sértheti a magánszférát, sőt diplomáciai aggodalmakat is fölvethet - jelentette szakértői vélemények alapján vasárnap az MSNBC televízió.
Vágólapra másolva!

A Pentagon olyan új kiberparancsnokságot hoz létre, amelynek az a célja, hogy megvédje az Egyesült Államokat a fontos ellátó rendszereik megbénításával fenyegető ellenséges internetes támadásoktól, egyben támadó jellegű műveleteket készítsen elő ellenséges számítógépes hálózatok ellen.

Barack Obama elnök néhány hete közölte, hogy az új kibervédelmi stratégia semmi esetre sem jelenti a magánszféra megsértését. A Pentagon vezető tisztviselői és más katonai szakértők azonban rámutattak: az amerikai biztonsági rendszerek ellen naponta végrehajtott több ezer támadást nem lehet az elnök ígéretét betartva monitorozni.

Az új internetes védelmi stratégiát várhatóan a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hajtja majd végre, amelyet a múltban sok bírálat ért, amiért George Bush volt elnök titkos utasítására nemzetközi hívásokat hallgatott le, és e-mail üzeneteket fogott el.

Obama májusban, amikor bejelentést tett az új kibervédelmi tervről, leszögezte: szó nincs a magánszektor vagy az internetes forgalom szűréséről. Az MSNBC által idézett szakértők szerint azonban nincs mód hatékony internetes felügyeletre anélkül, hogy ne lépnének be olyan amerikai hálózatokba, amelyekhez a Pentagonnak elvben nincsen hozzáférése. Amerika ellenségei akár amerikai számítógépes hálózatokból indíthatnak akciókat. Az is elkerülhetetlen, hogy az új kiberparancsnokság idegen országok internetes hálózataiban kutasson az elektronikus üzenetek útjainak felderítésekor.

A Pentagon tisztviselői szerint a külföldi e-mail üzenetek egy részének szűrése tulajdonképpen a határon történő vámvizsgálat digitális megfelelője: a külföldről érkező csomagok egy részét biztonsági, adózási vagy egészségügyi okokból felbonthatják.

James E. Cartwright tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese, az új kiberstratégia egyik kidolgozója a közelmúltban kifejtette: a Pentagon, valamint az amerikai vállalatok és pénzintézetek számítógépes rendszereit naponta érik a réseket kihasználni igyekvő támadások Oroszországból, Kínából és Kelet-Európából. Ezeket a támadásokat hatékonyan csak a külföldi hálózatok felügyeletével lehet elhárítani, ugyanis az Egyesült Államokban többnyire már csak akkor tűnnek fel, ha károkat okoztak.