A kibertérben támadják Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
A dél-koreai hadsereg számítógépes hálózatát egyre több támadás éri: egy átlagos napon több mint tízezer alkalommal kísérelnek meg betörni rá.
Vágólapra másolva!

Az ország védelmi biztonsági parancsnokságának közlése szerint a napi több mint tízezer betörési kísérleten felül közel 82 ezer esetben számítógépes vírusok tevékenysége befolyásolja negatívan a katonai hálózat működését. Ez a tavalyi évhez képest 20 százalékos növekedést jelent, noha a parancsnokság szóvivőjének közlése alapján a hadsereg informatikai infrastruktúráját is zömében ahhoz hasonló online támadások érik, melyekkel egy átlagos otthoni internetező is találkozhat.

Ugyanakkor a támadások tizenegy százaléka igen komolynak minősül, ezek egyértelműen a katonai szerverekről való információszerzésre irányulnak. Noha a betörési kísérletek eredetét még nem tudták meghatározni, a hatóságok valószínűnek tartják, hogy észak-koreai vagy kínai elithackerek próbálnak meg információkat szerezni. Az országban egyébként az Egyesült Államokhoz hasonlóan egy nemzeti kiberbiztonságért felelős kinevezését javasolta a kormányzatnak a helyi hírszerzés vezetője, aki azt is elárulta így a hírügynökségnek, hogy egyes kormányzati szervek már szimulált internetes támadások során is elvéreztek. Dél-Korea és az USA egyébként áprilisban olyan megállapodást kötött, melynek értelmében a két ország együttműködik a Kínából és Észak-Koreából érkező támadások elleni védekezésben.