A lassúsága miatt szidják a sajtót a twitterezők

Vágólapra másolva!
Az iráni eseményekről a leggyorsabb beszámolókat közvetítő Twitter mikroblog-szolgáltatás felhasználói az amerikai sajtót szidják lassúsága miatt: szerintük a CNN csak megkésve tudósított az iráni elnökválasztás után lezajlott tüntetésekről.
Vágólapra másolva!

A népszerű mikroblog-szolgáltatás felhasználói az amerikai sajtó és média szemére vetették, hogy hozzájuk képest sokkal később számolt be az Iránban lezajlott zavargásokról - olvasható a Yahoo News hírblogján.

A hét végén egyre sűrűbb "csiripelések" (a Twitteren megjelenő írások, angolul "tweet") voltak olvashatók a Máhmúd Ahmadinezsad elnök újraválasztása miatt lezajlott tüntetésekben részt vevőktől, ám a helyiek legnagyobb meglepetésére a CNN csak vasárnap, késő este foglalkozott az eseménnyel, és a többi amerikai sajtóorgánumot is hidegen hagyta az egész ügy. Az iráni tudósítás helyett a CNN egy Larry King-interjú ismétlését sugározta, és a Fox News és az MSNBC is alig foglalkozott a zavargásokkal.

Ennek eredményeképpen a "#CNNbukta" ("#CNNfail") csúfondáros előtaggal kezdődött az összes olyan hozzászólás, amelyik a tévécsatorna szokatlan közömbösségét tárgyalta. A legtöbb népszerűbb blogon ugyancsak a CNN ügyet tárgyalták, ilyen címekkel látva el a kommentárokat: "Kedves CNN, kérlek, látogass el a Twitterre, ha érdekelnek az iráni hírek!"

A CNN válaszolt a felháborodott és gúnyos kommentárokra. A The New York Timesban leadott nyilatkozatban közölte: "Megértjük, hogy mindenki sokat vár el a CNN-től, éppen ezért sokkal többet foglakoztunk magával az iráni választással és az utóhatásával, mint bármilyen másik hírhálózat."

Irán miatt nem állították le a Twittert

Egyöntetű elismerést aratott viszont az internetezők körében, hogy a teheráni fejleményekre való tekintettel a Twitter üzemeltetői elhalasztották a rendszer karbantartását, amely mintegy kétórás szolgáltatás-leállással járt volna a ma hajnali (iráni idő szerint délelőtti) órákban. "Úgy látszik, Amerika mégis képes törődni a világ többi részével" - kommentálták többen is a cég döntését. Mivel a mikroblog-szolgáltatás elkerülte az iráni hatóságok figyelmét, ezen keresztül jutott ki a legtöbb információ a nagyvilágba a választásokat követő eseményekről (például arról is innen értesülhettünk kedden délután, hogy a sajtó tudósítóit kitiltották a teheráni tüntetésekről). A Twitter szervereit működtető NTT America, felismerve ennek jelentőségét, amerikai idő szerint (PDT) kedd éjszakára halasztotta a karbantartást, ami azt jelenti, hogy Iránban csak szerda éjjel lesz elérhetetlen a szolgáltatás.

Az iráni eseményeket twitterezők az "#iranelection" címke alatt követhetik nyomon, amely mostanra a legnépszerűbbek között van a mikroblog-szolgáltatás nyitóoldalán. Azoknak pedig, aki maguk is segíteni szeretné az iráni ellenzéki megmozdulás információs hadjáratát, a Networked Culture blog azt javasolja, hogy állítsák át a Twitter-profiljukon a tartózkodási helyüket Teheránra és az időzónát iránira, mivel minél többen tesznek így, annál jobban össze tudják zavarni a híradásokat küldő ellenzékiekre vadászó iráni internet-cenzorokat.