Újabb ingyenes telefonszájt a weben

Vágólapra másolva!
A Jumblo a weboldalán keresztül ingyenesen kapcsolja össze a telefonálókat, a letölthető kliense pedig a hagyományosnál olcsóbb tarifákat kínál.
Vágólapra másolva!

Az olcsó, vagy ingyenes internetes (VoIP) telefonálást lehetővé tévő weboldalaknak se szeri, se száma: rendszeresen tűnnek fel, majd tűnnek el ilyen szolgáltatások. A Jumblo nevű szájtra az Infonapló blog hívta fel a figyelmünket.

A VoIP-szolgáltatás weboldalán keresztül külön kliensszoftver telepítése nélkül lehet ingyenesen hívásokat kezdeményezni úgy, hogy az ott látható mezőkbe az ország kiválasztása után beírjuk saját, majd a tárcsázott fél telefonszámát is. A szolgáltatás nekünk két vezetékes szám között gond nélkül működött: ilyenkor mindkét telefon egyszerre csörren meg, mintha a másik számról hívnák. Aki először veszi fel a telefont, az a tárcsázás hangját hallja, majd ahogy a másik fél is felvette a kagylót, indulhat az ingyenes beszélgetés.

A Jumblo emellett egy letölthető klienst is kínál, amelynek segítségével a Skype-hoz hasonlóan ingyen hívhatják egymást a regisztrált felhasználók, és egy minimális egyenleg feltöltése után közvetlenül lehet belőle ingyenes hívásokat kezdeményezni. Sok más hasonló szolgáltatáshoz hasonlóan itt is van megkötés: az ingyen telefonálás 90 napig működik, utána ketyegni kezd a tarifa a feltöltött egyenlegből.

A szolgáltatás leírása szerint az ingyenes beszélgetésekre időkorlát nincs, holott a hasonló oldalaknál rendszerint heti 180 vagy 300 perc a limit. A Jumblo üzemeltetői ehelyett bizonyos mennyiségű hívás után indítják a számlázást.

A szájton az ingyenesen hívható országok listáján többek között Ausztria, Argentína, Brazília, Belgium, Bulgária, Kanada, Kína, Horvátország, Anglia, Írország, Szlovákia, Svájc, Japán, Dánia, Finnország és Görögország is szerepel. A fizetős telefonálás tarifája pár eurocenttől fél euróig terjed percenként, és mivel a Jumbló támogatja a SIP-protokollt, a hívásokat nem csak számítógépről, hanem a VoIP protokollt ismerő telefonkészülékről is lehet bonyolítani.