Cselekvésre szólít az ENSZ az online gyűlöletbeszéd ellen

Vágólapra másolva!
Össze kell hangolni a világhálón terjedő gyűlöletbeszéd elleni erőfeszítéseket - szólított fel helyi idő szerint kedden New Yorkban az ENSZ főtitkára.
Vágólapra másolva!

"Egyesek arra használják a fejlett technológiákat, hogy régebbi félelmeket terjesszenek" - írta Ban Ki Mun a világszervezet rendezte, "Felejtsük el az intoleranciát" című tanácskozásra küldött üzenetében. Ártatlan emberek esnek áldozatul az ilyen beszédnek, a vallásuk, a faji vagy etnikai hovatartozásuk, vagy nemi irányultságuk miatt - áll a közleményben.

Mindenkinek akad tennivalója, hogy visszaszorítsuk ezt a gyakorlatot; a szülőktől kezdve az internetes iparágon át a politikusokig - szögezte le Ban Ki Mun. A szülők felelőssége, hogy megmutassák, hogyan lehet biztonságosan navigálni a világhálón, az internetiparé, hogy ne burjánozzon el a gyűlöletbeszéd, a politikusoké pedig, hogy nagyon komolyan foglalkozzanak a problémával, és megpróbáljanak egyensúlyt találni az emberek megvédése és a szabadságjogok érvényesülése között - fejtette ki.

Az ENSZ öt éve indított tanácskozássorozatot az intolerancia ellen. A keddi New York-i szemináriumon részt vettek többek között a világszervezet illetékes főtitkár-helyettese, a News Corporation médiacsoport és a MySpace internetes közösségi portál képviselői, valamint az ENSZ-főtitkárnak a gyermekekkel szembeni erőszak visszaszorításáért felelős különleges megbízottja.