Leszólhatják tanáraikat a német diákok

Vágólapra másolva!
A legfelsőbb fokon is pert vesztett az a német tanárnő, aki egy olyan weboldal bezárását próbálta elérni jogi úton, melyen a nebulók saját oktatóikat értékelhetik.
Vágólapra másolva!

A Spickmich.de honlap látogatói regisztrációt követően saját iskoláikat, illetve az ott dolgozó tanárokat értékelhetik anonim módon vélt kompetenciájuk, illetve "jófejségük" alapján. A látogatók a már felvitt tanerők adatbázisát saját maguk is bővíthetik új nevekkel.

Astrid Czubayko-Reiss, egy Észak-Rajna-Vesztfáliában élő tanárnő a szájton középszerűnek számító, 4,3 pontos átlagos értékelést kapott, és korábban perbe fogta az oldal üzemeltetőit, mondván, szolgáltatások személyiségi jogait sérti. A tanárnő alsóbb szinten korábban már pert vesztett, ügye fellebbezése nyomán került a német legfelsőbb bírósághoz. Ez azonban elutasította panaszait, mondván a diákok azon joga, hogy szabadon cseréljenek információt és kommunikálhassanak, többet nyom a latba, mint az, hogy a tanárnő eldönthesse, milyen információk kerülhessenek róla ki a világhálóra.

A német tanárok szakmai szövetsége kritikával illette a bíróság döntését, a szervezet véleménye szerint ugyanis érthetetlen, hogy a bíróság miért tartja fontosabbnak a névtelen véleményeket a tanárok személyiségi jogainál.