Elhalasztották a kínai pornószűrő szoftver bevezetését

2009.07.01. 12:57
Meghatározatlan időre elhalasztották a sokat bírált kínai internetszűrő szoftver kötelezővé tételét - jelentette be a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium, amely szerint egyes számítógépgyártók kértek több időt az új gépekre szánt program telepítéséhez.

 

 "A minisztérium várja a szoftver előtelepítésének tökéletesítését segítő észrevételeket" - mondta a minisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy folytatják az iskolák és az internet kávézók szoftverrel való felszerelését.   A kínai hatóságok július elsejétől tették volna kötelezővé a Zöld Gát elnevezésű kínai fejlesztésű alkalmazást, amellyel az erőszaktól, és a pornográfiától kívánják megóvni a kiskorúakat. A nemzetközi felháborodást kiváltó szoftver ellenzői szerint a Zöld Gát nem csak a fiatalokra nézve káros oldalakat célozza meg, hanem a kínai vezetést bíráló és az egyéb más, kényes témákkal foglalkozó oldalakat sem kíméli, bár maga a kínai internetes infrastruktúra felett is cenzúrát gyakorol a helyi kommunista vezetés.

A Kínában eladott új számítógépekhez kötelezően előtelepített alkalmazás indulásának elhalasztását sikernek könyvelik el az internet szabadságát féltők, miközben a kínai illetékesek kiállnak a terv jogossága mellet. A szakminisztérium szerint a szoftver a nemzetközi médiában megjelent beszámolókkal ellentétben nem gyűjti össze a gépeken tárolt személyes adatokat. Az alkalmazást következmények nélkül ki lehet kikapcsolni, vagy akár el is lehet távolítani. Az internetszűrő fejlesztői szerint az alkalmazás a szülők körében rendkívüli népszerűségnek örvend. Júniusban naponta átlagosan 100 ezer új felhasználó regisztrált a Zöld Gát honlapján, a csúcsot a napi 400 ezer új letöltő jelentette - mondta Jinhui Computer System Engineering vállalat vezetője.

A minisztérium statisztikái szerint a programot a hó végéig 7,17 milliószor töltötték le a cég honlapjáról és a Zöld Gát Kína-szerte 2,62 millió iskolai és 4,7 millió internet kávézóban található számítógépet véd. A szoftver kötelezővé tétele ellen korábban tiltakozást szervezők a világháló szabadságát féltőket arra szólították, hogy az indulás napján ne kapcsolódjanak az internetre. A kínai főváros népszerű művészeti negyedében szerdán összegyűlt kétszáz aktivista - akik eredetileg a demonstráció idejére próbáltak volna az internetfüggő fiataloknak "offline" kikapcsolódást szervezni - egész napos ünneplést tartott a halasztás hírére. Aj Vej-vej (Ai Weiwei), az egyik főszervező szerint ritkán fordul elő, hogy a kormány egy ilyen fontos döntést egy nappal a hatálybalépés előtt von vissza.