Kemény kibertámadás ért több amerikai kormányhivatalt

Vágólapra másolva!
A támadások július 4-én, az Egyesült Államok függetlenség-napi ünnepén kezdődtek és a hivatalos weboldalak működésének megbénításával jártak. Szakértők szokatlanul jól előkészített akcióról beszélnek, a kormányhivatalok nem közölnek részleteket.
Vágólapra másolva!

A támadás érintette a Közlekedési Minisztériumot, a Pénzügyminisztérium és a titkosszolgálat honlapjait, valamint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság weboldalát. Az akció igencsak összehangoltnak és szakszerűnek tűnik, hiszen a szombaton indított támadás eredményeképpen egyes oldalak még kedd este sem voltak elérhetőek. Amy Kudwa, a belbiztonsági minisztérium szóvivője mindössze annyit volt hajlandó elárulni, hogy minden érintettet tájékoztattak a helyzetről.

Ugyanebben az időszakban Dél-Koreában is hasonló támadás érte a Blue House elnöki portált, a Védelmi Minisztérium, a Nemzetgyűlés, vezető bankok, napilapok és hírportálok szervereit is. A hackerek zombihálózat, azaz megfertőzött számítógépek tömegeinek segítségével terhelték túl a célpontokat. Helyi források szerint legalább 18 000 fertőzött PC vett részt az akcióban, s a potenciális kiindulópont egy kisebb szöuli kábeltévé-társaság weboldala. A szöuli terroristaellenes szolgálat egyik tisztje összefüggést gyanít az Egyesült Államokat és Dél-Koreát ért támadások között.

A New York Times ugyanezen forrásból származó értesülése szerint részlegesen vagy teljesen megbénultak a Fehér Ház, A New York-i Értéktőzsde, és számos más fontos amerikai weboldal szerverei is.