A sorsukról rendelkezhetnek a betegek a Google-nál

Vágólapra másolva!
A Google egészségügyi adatokat kezelő portálján úgynevezett életvégi nyilatkozatokat is hagyhatnak az amerikai felhasználók orvosaik számára arra az esetre, ha valamilyen okból cselekvőképtelenné válnának.
Vágólapra másolva!

A Google Health online kitölthető, előzetes szándékról szóló nyomtatványokat tett elérhetővé, amelyen az emberek részletezhetik, milyen beavatkozásokat engedélyeznek az orvosoknak abban az esetben, ha betegségük vagy sérülésük megakadályozza őket, hogy akaratukat kifejezzék.

A szakemberek közreműködésével összeállított nyomtatvány ingyenesen letölthető és az Egyesült Államok különböző államainak törvényeihez igazítható - közölte Roni Zeiger és Julie Wilner a csoport képviseletében a Google hivatalos blogjában. Egy ilyen nyilatkozattal a család és az orvosok tiszteletben tarthatják a beteg akaratát akkor is, amikor valaki már nem tud kommunikálni.

A Google nemrégiben vezette be új szolgáltatását, melyben az emberek feltölthetik és elektronikusan tárolhatják beolvasott orvosi dokumentumaikat és adataikat, valamint dönthetnek arról is, kit engednek betekinteni egyes részeibe. Zeiger és Wilner szerint mindez csökkenti a felesleges papírhasználatot a páciensek kezelésében.

"Reméljük, egyszer túllépünk a papírokon, ám addig is a Google Health segít benne, hogy a felhasználók egyetlen biztonságos helyen elektronikusan rögzíthessék a papíron lévő orvosi adatokat, beleérte az életvégi nyilatkozatot is" - írják.