Holdra szállhat a Google Földdel

Vágólapra másolva!
A Holdra szállás eseményeit látványos háromdimenziós modellekkel és nagyfelbontású műholdképekkel bemutató tartalmakkal bővült a Google Föld szoftver, amelyben bolygónk és a Mars mellett immár a Hold felületén is virtuális kirándulást tehet bárki.
Vágólapra másolva!

A Google stílszerűen a Holdra szállás évfordulójára időzítette a Google Föld égi kísérőnket bemutató kiegészítőinek bemutatását. Mivel a Google Földben jó ideje lehet böngészni a Mars felszínének képeit, és a Google Mapsen évek óta van a holdfelszínt bemutató réteg, innen már csak egy lépés volt ezt az égitestet is beletenni a szoftverbe. A pörgethető-forgatható, nagyítható holdmodell persze jóval látványosabb, mint a böngészőben nézhető lapos térkép, főleg, hogy végre magunk is leszállhatunk a Google segítségével a Hold távcsövön keresztül is látványos krátereinek mélyére. Ehhez a szoftver elindítását követően a Nézet/Felfedezés menüben kell kiválasztani a Holdat.

Virtuális holdraszállás látványosan

A domborzat ábrázoláshoz a Google fejlesztői a japán Kaguya LALT orbiter (a Hold körül keringő mesterséges hold) domborzati adatait használták fel, és az égitest felszínén lévő látnivalókat is ugyanúgy megjelölik és kiemelik, mint az például a Mars böngészésénél látható. Mivel a Holdról jóval több anyag áll rendelkezésre, mint a vörös bolygóról, a Google Földben is számtalan extra tartalommal találkozhatunk, amelyek a felszíni formák nézegetése mellett gazdagabbá teszik az élményt. A szoftverben két, a Holdat is megjárt űrhajós, Buzz Aldrin (az Apollo-11 leszállóegységének pilótája, aki másodikként lépett a Holdra), és Jack Schmitt (Apollo-17) tart hangos, angol nyelvű "idegenvezetést", melynek során az eredeti képeket, hangokat, illetve háromdimenziós modelleket tartalmazó prezentáció segítségével mutatják be a történteket igen látványos módon.

Az amerikai holdraszállások helyszíneit maguk az internetezők is bejárhatják a szoftverrel: az Apollo 11-17 missziók helyszínei nem csak jelölve vannak a szoftverben, hanem részletes térképes adatokat és feljegyzéseket is találahtunk róluk. Az egyes missziók fontosabb eseményeit és az űrhajósok által bejárt felfedezőutak állomásait a térképeken kattintgathatjuk végig, ahol képes-szöveges leírás, YouTube-videók, és a Street View képeihez hasonlóan megjelenített panorámaképek illusztrálják őket. A Google ritka és eddig be nem mutatott archív videókat is elhelyezett a szoftverben a Hold-missziókról, és a korszerű fényképfelvételek mellett a NASA által a hatvanas-hetvenes években használt térképeket is meg lehet nézni, a domborzati térképre feszítve ki őket. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően minden eddiginél részletesebben tanulmányozhatjuk a holdutazások helyszíneit és momentumait.

A hetvenes évek elejével leáldozott az emberi részvétellel végrehajtott holdutazásoknak, ám azóta is rengeteg, immár automatizált űreszköz jutott el a Hold felszínére. A Google Földben az Apolló-missziók utáni időszakról is szerepelnek illusztrációk. A szoftverben meg lehet nézni a Hold körül keringő űrjárművek, szondák által készített felvételeket (Lunar Orbiter, Apollo Metric Camera, Clementine), amelyeket videón lehet lejátszani, a domborzati térképen pedig azt láthatjuk, mekkora területet örökítettek meg föntről. Az arizonai egyetem jóvoltából hétről hétre új, nagy felbontású holdfotót lehet majd részletes leírás kíséretében megnézni az égitestről overlay-ként, vagyis külön megjeleníthető térképrétegként.

Forrás: [origo]
Az Apollo-15 expedíciójának helyszínei (Még több kép a galériában)

A Google bemutatójában szerepelnek mindazok a "relikviák" is, amelyeket az emberiség hagyott a Holdon: a feladatuk végeztével ott maradt automata szondák, holdjárók, leszállóegységek maradványait nem csak a térképen jelölték meg, némelyikről 3D-s modellt is találhatunk. (Az égitestre a hőskorszakban versengő USA és a Szovjetúnió mellett már az EU, Japán, Kína és India is küldött szondákat.) A Holdra szálláshoz kapcsolódó tartalmakat a Google Earth 5.0-s verziójában lehet megtekinteni, melyet innen lehet letölteni, a folytatásban a témához kapcsolódó hasznos szoftvereket ajánljunk még kipróbálásra.

Szimulátorral is leszállhat a Holdra

Az Eagle Lander 3D című szimulátorban bárki maga is lerakhatja ugyanannak az űrkompnak a virtuális mását, amellyel az Apollo-11 legénysége 1969 július 20-án is földet ért a Holdon. Ez a program egy komoly szimulátor, ennek megfelelően irányítani sem éppen egyszerű, a szoftver készítői a felhasználói kézikönyvben is csupán egy tanáccsal szolgálnak: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni. Menni fog. A játék beállítási lehetőségeiről ezen az oldalon lehet tájékozódni, a billentyűzetkiosztást pedig itt lehet átnézni. Minden vállalkozó kedvű olvasónknak sok sikert kívánunk, mi eddig minden alkalommal meteorként csapódtunk a bolygó felszínébe.


Ingyen adják a szoftvert az évforduló alkalmából

Az Infonapló blog ajánlójában remek fizetős csillagászati szoftverekre bukkantunk rá, melyeket a holdra szállás évfordulóján ingyenesen - pontosabban egy dollárcentes áron - lehet letölteni, a jelképes összeget PayPalon kell befizetni a fejlesztőknek, akik cserébe elküldik a program minden funkcióját aktiváló regisztrációs kulcsot. A SkyGazer és a Voyager szoftverek egyaránt letölthetők Windowst vagy Mac OS X-et futtató számítógépre, a cég még egy iPhone-ra telepíthető alkalmazást is kínál az évfordulón ingyen. A két alkalmazás kezelőfelülete és funkciói sokban egyeznek, a két program közül a Voyager rendelkezik nagyobb tudással. A programmal egyébként a csillagképek mellett a bolygók mozgását is meg lehet szemlélni, de akár a Föld bármely pontjáról meg lehet tekinteni a virtuális égboltot is benne egy előzetesen megadott - akár múltbeli vagy jövőbeli - dátumon. A szoftverből emellett csillagtérképet is lehet nyomtatni, amely a szabad ég alatt is segíti a tájékozódást akár távcsöves, akár szabad szemmel való csillagfürkészéskor.

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a SkyGazert és a Voyagert

Klassz holdatlasz ingyen

A Szoftverbázisról lehet letölteni a Virtual Moon Atlar Pro nevű ingyenes szoftert, amely nagyfelbontású műholdképeinek segítségével a Hold fontosabb krátereit, hegyeit és egyéb domborzati tulajdonságait mutatja be. Jobboldali menüjének Ephemeris pontjában meg lehet nézni, éppen hogyan világítja meg a Nap a bolygót, de akár tetszőleges dátumot is meg lehet adni, és megtekinteni, azon a napon vajon telihold lesz-e. A program kétdimenziós megjelenítést használ, a Hold két fele között a felső menüben a célkereszt ikon mellett jobbra található dupla nyilas gombbal lehet váltogatni.