Nem felelős a Google a rágalmazásért

Vágólapra másolva!
Nem felelős a Google a keresési találataihoz kapcsolódó rágalmazó anyagokért - hirdette ki ítéletében a brit legfelsőbb bíróság.
Vágólapra másolva!

A testület illetékes bírája megállapította, hogy a Google internetes keresője nem tekinthető "kiadóvállalatnak" a rágalmazási ügyekre vonatkozó brit jogszabályok értelmében, és ezért nem felelős a weboldalak tartalmáért.A pert a felnőttek távoktatásával foglalkozó Metropolitan International Schools (MIS) indította a keresőmotor tulajdonosaival szemben, mivel találatai között negatív vélemények szerepeltek az intézetről, az ottani oktatásról, a tanárokról, illetve a MIS üzleti etikájáról A Metropolitan a Google mellett még egy internetes fórumot is beperelt negatív kommentárok miatt.

David Eady bíró hétfőn meghozott döntését azzal indokolta, hogy a Google automatikus keresője pusztán átfésüli az internetet, és találatait bármiféle emberi beavatkozás nélkül indexeli és adja ki - olvasható a brit IT Pro online számítástechnikai magazin cikkében. A bíró ítéletéhez azt is hozzátette: "a Google nem engedélyezte, vagy írta meg azokat a kommentárokat, amelyek a felhasználók képernyőjén megjelentek. Pusztán keresőmotor funkciója betöltése közben megkönnyítette, hogy rá lehessen lelni az információkra". Gabriel Stricker, a Google szóvivője elégedetten nyilatkozott a bírósági döntésről, mondván az megerősítette azt a tényt, hogy a keresőmotorok nem felelősek azért a tartalomért, amelyet más honlapokon tesznek közzé.