A hírlevelektől is megszabadít a Gmail

Vágólapra másolva!
A spamszűrés mellett új funkcióval bővül a Google levelezője. A webes kliens gombonyomásra le tudja íratni a felhasználót az idegesítő hírlevelektől.
Vágólapra másolva!

A Google szerdán kezdték meg a tesztelését, majd bevezetését annak az új funkciónak, amely a levélszemét mellett a levelezőlistákról érkező kéretlen, vagy már megunt üzenetektől is megszabadítja a felhasználót. Ehhez ugyanúgy a "Report spam" ("Spam bejelentése") gombot kell megnyomni a kiválasztott üzeneten, mint a hagyományos levélszemétnél, viszont, ha a levelező egy számára ismert listát lát az üzenet mögött, akkor felkínálja a leiratkozás lehetőségét is egy új gombon ("Unsubscribe and report spam", magyarul még nem tudjuk, mi lesz a neve).

A megoldás valójában nem túl bonyolult, hiszen a legtöbb levelezőlistáról hagyományosan egy kimenő "Unsubscribe" témájú vagy szövegű üzenettel le lehet iratkozni, vagy esetleg egy külön e-mailcím áll ehhez rendelkezésre. Ezt az üzenetet maga a mailkliens is elküldheti a felhasználó kérésére, automatikusan, ha a Google ismeri a hozzá szükséges paramétereket - amiért adott esetben pár percig kellene a lista leírásában vagy honlapján bogarászni.

A Gmail üzemeltetői szerint egy-egy leiratkozás átfutása lehet akár több nap is, és a gomb nem működik majd mindenhol. A szolgáltatásba bevett listából pedig külön kiszűrik az ismert spamlistákat, nehogy a dolog a visszájára forduljon: ez esetben ugyanis a véletlenszerűen kiválasztott mailcímekre küldött levelek címzettjétől érkező válasz lenne a jelzés arra, hogy a cím él, vagyis lehet oda küldeni a szemet. Az új funkció a Gmail felhasználói számára folyamatosan élesedik majd, ahogyan az a hasonló funkcióknál megszokott.