Megint perelik a Pirate Bay-t

Vágólapra másolva!
A lemezkiadók után most filmstúdiók vették célkeresztjükbe a világháló egyik legismertebb kalózszájtját, amelynek bezárását akarják elérni.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, a Pirate Bay üzemeltetőit tavaly januárban fogta perbe szerzőijog-tulajdonosok egy csoportja a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség, az IFPI vezetésével. Bár a per jelenleg is zajlik, az oldalt működtető négy magánszemélyt első fokon egy év letöltendő szabadságvesztésre, és nagyjából 800 millió forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére kötelezték, noha ezt az ítéletet megfellebbezték.

Miközben az oldalt épp eladják egy svéd szoftvercégnek, a Global Gaming Factory-nak, újabb jogi procedúra elé néznek, ugyanis tizenhárom filmgyártó cég - köztük a Columbia, a Disney és a Universal stúdió - újabb keresetet nyújtott be az üzemeltetők ellen, melyben a jelenleg is oldal teljes bezárását kívánják elérni. A felperesek képviselőjének közlése szerint azért nyújtottak be keresetet az oldal ellen, mert annak működtetői nem hagytak fel jogsértő tevékenységükkel. A BBC beszámolója szerint egyébként az újabb perben résztvevő médiacégek közül sokan a korábban megindított perben is részt vettek.

A szájtot megvásárló cég egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy részben fizetős, ám teljesen legálisan működő szolgáltatássá alakítaná át a javarészt illegálisan terjesztett szoftverek, zenék, filmek és tévéműsorokat kínáló Pirate Bay-t.